ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΤΗΝ Α.Λ.Ο.Κ. (ΑΤΥΠΗ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΡΗΤΗΣ)

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ - ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΜΑΣ

http://clubs.pathfinder.gr/lesbiancrete

Τελικά gay γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός σχετίζεται με βιολογικούς παράγοντες που διαμορφώνονται από τη γέννα, υποστήριξαν ερευνητές στο 21ο Ετήσιο Συνέδριο Νευρολόγων που έγινε στη Λισαβόνα. Ο νευρολόγος Τζερόμ Γκόλντστάιν είπε στους 3 χιλιάδες νευρολόγους του Συνεδρίου ότι η σεξουαλική κλίση, δηλαδή η ετεροφυλοφιλία και η ομοφυλοφιλία, χαρακτηρίζονται πλέον έμφυτες και όχι επίκτητες, δεν οφείλονται δηλαδή σε εξωγενείς παράγοντες. «Η ομοφυλοφιλία είναι το πιο κοινό πράγμα στο ζωικό βασίλειο, αφού το κάνουν σχεδόν όλα τα ζώα, από τις μέλισσες και τα πουλιά, μέχρι τα δελφίνια και τους πιθήκους, πιθανόν να το κάνουν και οι ψύλλοι», υποστήριξε ο δρ Γκόλντσταϊν.

Ανάμεσα στα πολλά παραδείγματα είναι και αυτό των πιγκουίνων , όπου άτομα του ίδιου φύλου κάνουν διά βίου σχέσεις ενώ οι πίθηκοι μπονόμπο είναι πλήρως bisexual. "Όλα αυτά τα παραδείγματα από τα μέλη του ζωικού βασιλείου, καταμαρτυρούν πως η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί αμάρτημα απέναντι στην ίδια τη φύση", κατέληξε ο Γκόλντστάιν που είχε και την υποστήριξη του Κάζι Ραχμάν, λέκτορα Γνωσιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου ο οποίος τόνισε: «Κατά την άποψή μου, εάν είσαι ομοφυλόφιλος, έχεις γεννηθεί ομοφυλόφιλος». Πάντως μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν βρει κάποια κοινή παραδοχή για την αιτία που ένας άνθρωπος αναπτύσσει ετεροφυλοφιλικό ή ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό.

Κάποιοι βλέπουν την αιτία σε γονιδιακούς παράγοντες ενώ ορισμένοι θεωρούν καταλυτική μόνο την επίδραση του περιβάλλοντος. Μια μελέτη με επικεφαλής τον Qazi Rahman, σε εγκεφάλους ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων ανδρών και γυναικών συμπέρανε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες μοιράζονται μια κακή αίσθηση της κατεύθυνσης και είναι πιο πιθανό να κινηθούν χρησιμοποιώντας «σημάδια» ή ζητώντας βοήθεια από κάποιον άλλο.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης χρησιμοποιώντας μαγνητικούς τομογράφους μέτρησης της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, έχουν ήδη βρει διαφορές στο μέγεθος της αμυγδαλής, που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στις συναισθηματικές αντιδράσεις। Οι εγκέφαλοι των ομοφυλοφίλων ανδρών έμοιαζαν με αυτούς των ετεροφυλόφιλων γυναικών και των ομοφυλόφιλων γυναικών έμοιαζαν με αυτούς των ετεροφυλόφιλων ανδρών.

http://www.lifo.gr/

Ένα ρεπορτάζ για την παρέλαση


Το έβδομο Athens Pride οργανώθηκε άψογα. Ακόμη και η ξαφνική μπόρα λίγο πριν τις 5μμ δεν κατάφερε να αναστατώσει τις εκδηλώσεις.

του Λύο Καλοβυρνά

Αντιξοότητες

Εδώ και αρκετές μέρες υπήρχε πυρετός επαφών αφενός με τους Αγανακτισμένους, αφετέρου με την Αστυνομία, ώστε να πραγματοποιηθεί η παρέλαση ομοφυλόφιλης περηφάνιας ανεμπόδιστα. Οι οργανωμένοι Αγανακτισμένοι δεν είχαν πρόβλημα να περάσει η παρέλαση από το Σύνταγμα, αλλά δεν μπορούσαν να εγγυηθούν πώς θα αντιδράσει ο όχλος που συγκεντρώνεται στο πάνω μέρος της πλατείας, όπου μέσα στο ετερόκλητο πλήθος μαζεύονται και φασίστες.

Η δε Αστυνομία δεν ήθελε να επιτρέψει φέτος η παρέλαση να περάσει από το Σύνταγμα λόγω της άλλης συγκέντρωσης που θα υπήρχε εκεί "για λόγους ασφάλειας". Το Athens Pride, όμως, ήταν αποφασισμένο!

Η παρέλαση ξεκίνησε κανονικά, με μεγαλύτερο ενθουσιασμό από κάθε άλλη χρονιά χάρη στην ξεσηκωτική, διονυσιακή συμμετοχή των Batala, μιας διεθνούς μουσικής μπάντας κρουστών που οδηγούσαν την παρέλαση. Υπήρξε απόπειρα από τα ΜΑΤ να ακυρώσουν την παρέλαση προς το Σύνταγμα, αλλά τελικά κάμφθηκαν ειρηνικότατα και η παρέλαση ξεκίνησε.

Λίγο πριν το Σύνταγμα, ένα περιπολικό κάθετα σταθευμένο επί της Σταδίου αποπειράθηκε να διακόψει την παρέλαση. Οι παρελαύνοντες, ωστόσο, απλώς το προσπέρασαν και συνέχισαν προς το Σύνταγμα!

«Είµαι γκέι και δεν το κρύβω» - Στέφανος



den_to_kryvo_1

«Φοβάµαι αν κάποιος από τους "Αγανακτισµένους" γιουχάρει»

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ των νέων γκέι της Αθήνας. Ετσι µου είχαν πει. Από τους πρωτεργάτες της ColorYouth (η LGBTQ – Lesbian Gay Βi Trans Queer - κοινότητα νέων Αθήνας). Η µοβ τσάντατου είναι από το περυσινό Athens Pride. «Είµαστε παντού». Πριν αρχίσει να µιλάει, βγάζει ένα θερµόµε καφέ και πίνει δυο γουλιές. Τα τελευταία βράδια ξενυχτάει στο Σύνταγµα προσπαθώνταςνα πείσει τους «Αγανακτισµένους» ότι η καθιερωµένη παρέλαση του Σαββάτου δεν θα πρέπει να εµποδιστεί να περάσει από το Σύνταγµα.

Ησουν πολύ θρησκευόµενος πιτσιρικάς, έχω µάθει;

Ναι, στο Γυµνάσιο ήµουν παπαδάκι. Κατηχητικό και εξοµολόγηση. Μετά ένας διάκος µού πρότεινε να πάω εσώκλειστος στη Ριζάρειο, στο Χαλάνδρι. Μου άρεσε η ιδέα αλλά εκεί ήταν σα να ζεις σεµοναστήρι. Φοράµε ράσα κ.τ.λ.

Υποτίθεται ότι εκεί πας για να γίνεις παπάς;

Στην είσοδο γράφει: «Οσοι θέλουν ναφοιτήσουν σ' αυτή τη Σχολή να είναι αποφασισµένοι να ενδυθούν της ιεροσύνης το ένδυµα». Στην καθαρεύουσα το λέει προφανώς. Ανατρίχιασα όταντο διάβασα.

Γυναίκες;

Οχι, δεν έχει γυναίκες,ούτε καθηγήτριες. Μόνο οι καθαρίστριες, ήταν γυναίκες.

Ενα δράµα µού ακούγεται.

Είχα όµωςκαι καλέςαναµνήσεις από αυτή τη Σχολή.

Οπως;

Το boarding school... ∆ηλαδή το να ζεις µε άλλα εξήντα 15χρονα και να το σκάτε το βράδυ να πάτε να δείτε σινεµά είναι µια πολύ ωραία εµπειρία.

Οι γονείς σου ήταν και αυτοί της εκκλησίας;

Η µητέρα µου αρρώστησε από καρκίνο όταν ήµουν 2 ετών και απότότε στράφηκε στην εκκλησία. Στα νιάτα της δεν ήταν καθόλου θρήσκα. Είχε ταξιδέψει σεόλο τον κόσµο, είχε ζήσει στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στο Σαντιάγκο, στη Ρώµη, είχε κάνει 4 γάµους.

Και ανοιχτόµυαλη;

Σε όλα εκτός από τους οµοφυλόφιλους. Μιλούσε για υγιεινή διατροφή όταν στην Ελλάδα ακόµα δεν ξέραµε ούτε το µαύρο ψωµί αλλά απέναντι στους γκέικαι τις λεσβίες είχε µια προκατάληψη απίστευτη. Ελεγε ότι όλοι οι οµοφυλόφιλοι είναι άρρωστοι άνθρωποι και παιδεραστές.

Ο πατέρας;

Χωρίσανε όταν ήµουν 4 ετών και δεν είχαµε επαφή.Εξακολουθώ να µην έχω συχνή επαφή.

Και µετά τη Ριζάρειο;

Μπαίνω πρώτος στη Θεολογία αλλά φρικάρω. Συνειδητοποιώ ότι αυτά που µας είχαν πει, ότι ο δαίµων προσπαθεί να σε βάλει σε πειρασµό, ότι ο σκοπόςµας είναιν' αγιάσουµε, δενείχαν σχέσηµε τη πραγµατική ζωή. ∆ενέβλεπα δαίµονες παντού, όπως µου έλεγαν. Η ζωήήταν ωραία.

Και εγκαταλείπεις τη Θεολογία;

Βέβαια,ξενέρωσα. Το συζήτησα µε την αδερφή µου,που είναι βιολόγος στην Κοπεγχάγη, και µου λέει «άλλαξε πανεπιστήµιο, εγώ θα σε στηρίξω». Και µπήκα στο Φυσικό.

Πότε αντιλήφθηκες ότι είσαι γκέι;

Ηξερα ότι µου άρεσαν τ' αγόρια από τα 12, αλλά πίστευα ότι είναι µια αρρώστια. Ελεγα «τα άλλα αγόρια έχουνκαταφέρει ναγουστάρουν γκόµενες κι εγώ θατα καταφέρω όταν µεγαλώσω».Το έλεγα στα 13, το έλεγα στα 15.

Σχέσεις µε κορίτσια είχες;

Στα 19 µου όταν έµενα στη φοιτητική εστία, γνώρισα µιακοπέλα και την αγάπησα πολύ. Ηµασταν ενάµιση χρόνο µαζί.

Σεξ;

Τα πάντα, κάθε µέρα, δυο τρεις φορές. Στη Ριζάρειο,είχα δαιµονοποιήσει τη σάρκα, την επιθυµία, τηνηδονή. Ηταν το πρώτο άτοµο πουφίλησα. Παράλληλα στο πίσω µέρος του κεφαλιού µου έλεγα ότι γιατρεύτηκα τώρα,δεν είµαιοµοφυλόφιλος,εφόσον γουστάρω τη Ναταλί.

Και πώς τελειώνει ο έρωτας µε τη Ναταλί;

Αρχισα να έχω πρόβληµα. Θυµάµαι µια µέρα που φασωνόµασταν,στο σκοτάδι, και µου έρχονταν στο µυαλό αντρικά σώµατα. Είχα φρικάρειγιατί ένιωθαότι την πρόδιδα. Ηθελα να την κάνω την πιο ευτυχισµένη γυναίκα στον κόσµο και δεν µπορούσα. Ε, κάποιαστιγµή τήςείπα «πρέπεινα χωρίσουµε γιατί µ' αρέσουν τ' αγόρια». Ηταν σαν να έφευγε ένα βάρος που κουβαλούσα στην πλάτη µου από τα 12 µου.

Πότε κάνεις σχέση;

Με αγόρι; Ενα χρόνο αφού χωρίσαµε µε την κοπέλα µου. Αφού το δικαιολόγησα πλέον στο µυαλό µου. ∆ηλαδήαπό πού την κόλλησα αν είναι αρρώστια; Μεγάλωσα σ' ένα χωριό που οι πάντες, µέχρι και οι κατσίκες ήτανστρέιτ, εγώ πούέµαθα ναγουστάρω αγόρια;

Οταν λες σχέση µε ένα αγόρι, τι εννοείς. Τι είχες ανάγκη κυρίως, το σεξ;

Είχα ερωτευθεί, όχιαπλά να θέλω νακάνω σεξ σε µια τουαλέτα, όπωςπιστεύει η κοινωνία, αλλάνα ξυπνάω τοπρωί να τον βλέπω και να δακρύζω ή να πηγαίνουµε διακοπές µαζίκαι να είµαι στον έβδοµο ουρανό. Τρεις µήνες µετά χωρίσαµε βέβαια... Τώρα;

Τώρα είµαι µ' ένα παιδί από την Ισπανία που έχει έρθει µε ERASMUS στην Αθήνα.

Εφήµερες σχέσεις;

Τώρα όχι. Αλλά γενικότερα έχω κάνει πολλές εφήµερες σχέσεις, δηλαδή από κει που το σεξ ήταν κάτι το τελείως απαγορευµένο, τώρα είναι απλά µια διαδικασία κοινωνικοποίησης, για να το πω κι έτσι.

Η παρέλαση φέτος θα γίνει κανονικά;

Ναι στις6 µ.µ. ηώρα. Απότην Κλαυθµώνος, Φιλελλήνων, Αµαλίας, Πανεπιστηµίου, Σταδίουµε δύο άρµατα. Στο ένα άρµα θα έχουµε µια χορωδία από το Λονδίνο και στο δεύτερο άρµα θα έχουµε τους Μπατάλα, µιαµπάντα κρουστών µεσάµπα ρυθµούς... Και όλα αυτά µε την αιγίδα του ∆ήµου Αθηναίων.Ο κ. Καµίνης έδωσε επιτέλους την αιγίδα στο Φεστιβάλ.

Με τους «Αγανακτισµένους» τα έχετε βρει;

∆εν ξέρω να σου πωτην αλήθειατι θα γίνει. ∆εν θα κάνουµε πάντως πίσω. ∆ηλαδή πόσο δεύτερης κατηγορίας πολίτεςείµαστε που δενµπορούµε ναπεράσουµε από τη Βουλή; Το µόνο που φοβάµαι είναι ότι αν κάποιος από τους «Αγανακτισµένους» γιουχάρει - διότι είναιένα µεικτόπλήθος, δεν έχουν σαφή ιδεολογία – κάποιοι από εµάς δεν θα τοανεχθούν. Καιθα είµαστε 5.000 άτοµα αν όχι παραπάνω.

∆εν είναι και πολλοί πάντως αν σκεφτείς ότι µιλάµε για µια πόλη 3-4 εκατοµµυρίων.

Ναι, γιατί κάποιοι σου λένε εγώ είµαι σοβαρός γκέι µε κοστούµι και δεν πάω στο Pride που έχειαυτές µετα φτερά.Τα φτεράτα φοράνε 20 - 30 άτοµα. Και µπράβο τους βέβαια. Και ένας φίλος µου είχε κατεβεί γοργόνα πέρσι µε γένια κόκκινα.

Τι θα σε έκανε ευτυχισµένο;

Να µπορώνα περπατάω χέρι -χέρι µετο αγόρι µουστον δρόµοκαι να µη φωνάζει ο άλλος«γκέι -γκέι, ουξ!». Μουέχει τύχει στο πανεπιστήµιονα µοιράζωφυλλάδια για το Pride και να έρθει ο «αριστερός» και να µουλέει ότι είµαι παρενέργεια του καπιταλισµού.

Πηγή: τα Νέα

«Είµαι γκέι και δεν το κρύβω» - Μαρίνα

ΜΑΡΙΝΑ, 21 ΧΡΟΝΩΝ

«Με έστελναν σε ψυχολόγο για να µπω στον ίσιο δρόµο»

Η ΜΑΡΙΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΛΥΚΑ. Το στερεότυπο που θέλειτις λεσβίες µεφωνή φορτηγατζή δεν ισχύει ούτε εδώ. Αν και ο πατέραςτης για να την κοντράρει, της λέει ότι µοιάζει µε νταλικέρη. Η σχέση µαζί του ήταν πάντα ταραγµένη.

Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν 9 χρονών, συνασπίστηκαν όµως για να αντιµετωπίσουν την «αρρώστια» της Μαρίνας. Φωνές, ξύλο, αποµόνωση, ψυχολόγοι. Το µόνο που κατάφεραν ήταν να την αποµακρύνουν από κοντά τους.

Η Μαρίνα σήµερα σπουδάζει σε µια επαρχιακή πόλη. «Εξήντα από τους 500 φοιτητές είναι οµοφυλόφιλοι. Εµείς µεταξύ µας το ξέρουµε, η κοινωνία το ξέρει;».

Πόσων χρονών κατάλαβες ότι σου αρέσουν τα κορίτσια;

Στην Α' Λυκείου έκανα µια φίλη που είχαµε µια πολύ περίεργη σχέση. Ητανε σαν να είµαστε ζευγάρι χωρίς σεξουαλικές σχέσεις. Αισθανόµουνα πολύ έντονα µαζί της, πολύ κτητικά, πολύ ερωτικά.

Σεξουαλικές σχέσεις µε αγόρια είχες;

Ναι από τα14 µου. Ενανµήνα µε τον ένα, δύο µήνες µε τον άλλο, όχι κάτι σοβαρό. Αυτά τα εφηβικά. Μέχρι που στην Γ' Λυκείου γνώρισα στο σχολείο την Αλίκη. Εµένα δεν πήγε το µυαλό µου πουθενά γιατί ήταν πολύ κοριτσάκι, πολύ µπέµπα. Μου είπε ότιείχε κάνει «κάτι» µε µια κοπέλα, οπότε σκέφτηκα νατο δοκιµάσω κι εγώ. Επειτα από 2 µήνες, κάτι µαθεύτηκε στους γονείςµου και αρχίσανε τα προβλήµατα. Ο πατέραςµου έφτασε στο σηµείο να µε χτυπήσει. Και µε τη µάνα µου παίζαµε ξύλο,έτρωγε όµως και αυτή µερικές. Από τον πατέρα µου τις έτρωγα µόνο.

Τι τους είπες για την Αλίκη;

Στην αρχή τούς έβγαλα τρελούς. «Τι είναι αυτά που λέτε, η κοπέλα είναι µια χαρά, δεν τρέχει τίποτα». Κάποια στιγµή το παραδέχτηκα και τα Χριστούγεννα ξεκίνησα ψυχοθεραπεία. Εγώ το ζήτησα γιατί ήθελα να βγάλω κάποια συµπεράσµατα για την οµοφυλοφιλία. Να δω αν είναι µια εφηβική τρέλα. Και οι γονείς µου το ήθελαν γιατί πίστευαν ότι θα µε βάλει στον ίσιο δρόµο. Υστερα από 8 µήνες κάναµε µια συνεδρία µαζί µε τους γονείς µου και πατέρας µου ρώτησε: «Πιστεύετε ότι είναι λεσβία και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ;». Η ψυχολόγος τού είπε: «Εγώ δουλεύω µε τη Μαρίνα για να είναι καλά µε τον εαυτό της. Το τι θα επιλέξει είναι δικό της θέµα». Και τότε αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνω, µε έκλεισαν σπίτι, µε παρακολουθούσαν και µε την Αλίκη είχαµε σπάνια σεξουαλικές επαφές. Ηταν αδύνατο να το δεχτούν;

Τι να δεχτούν; Ο πατέρας µου έλεγε συνέχεια ότι αν τις πετύχω πουθενά θα τις σκοτώσω και τις δύο.

Τώρα πώς είναι η ζωή σου;

Οταν έφυγα από την Αθήνα έκαναµια σχέση µε µια άλλη κοπέλα, αλλά το πήραν πρέφα οι γονείς µου και άρχισαν πάλι τις απειλές. Τους το έκοψα όµως. Τους είπα ότι η συγκεκριµένη κοπέλα δεν µασάει από τέτοια και το ξέρουνε και οι γονείς της. Τσακωνόµασταν συνέχεια, µου κάνανε πόλεµο νεύρων, ένα καλοκαίρι µου κόψανε τελείως τα λεφτά.

Στο γκέι παρέιντ θα κατέβεις;

Φέτος όχι. Πέρυσι κατέβηκα κρυφά, ήταν πολύ ωραία. Αλλά έχω βαρεθεί τις υστερίες του πατέρα µου. Για τα µαλλιά µου, για το ντύσιµό µου. «Πώς µιλάς έτσι σαν νταλικέρης». Τέλος πάντων. ∆εν µε έχει χαρακτηρίσει κανένας άλλος νταλίκα ή σκληροπυρηνική λεσβία.

Με τη σχολή πώς τα πας;

Την τελειώνω. Σε τριάµισι χρόνια την έκανα. Βάλ ' το αυτό στα συν, γιατί κάποιοι λένε ότι είµαστε τελειωµένοι που δεν έχουµε ελπίδα.

πηγή: Τα Νέα


Φώτης Σεργουλόπουλος: Μιλάει ανοιχτά για τις ερωτικές του προτιμήσεις

Η 41χρονη παρουσιάστρια σχολιάζοντας τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο 47χρονος παρουσιαστής στο "Βράδυ" είπε: «Από τον Κωστόπουλο ρωτήθηκες για τις προσωπικές σου επιλογές. Βγήκες και είπες ότι είσαι gay», για να πάρει την χιουμοριστική απάντηση: «Ναι, λες και δεν το είχε υποπτευθεί κανένας, πέσατε από τα σύννεφα όλοι!».

«Ο κάθε άνθρωπος έχει τον τρόπο που να εκφράζεται. Δεν θα μου πει κανένας πώς και πότε θα πω κάτι, από την στιγμή που ρωτήθηκα» πρόσθεσε, ενώ στη συνέχεια σημείωσε την υποκριτική συμπεριφορά μέρους της κοινωνίας: «Είναι υπόθεση του καθενός για το τι θα πει. Ή δέχεσαι έναν άνθρωπο ή δεν τον δέχεσαι. Εσένα αν σε δούμε στο δρόμο χεράκι- χεράκι με τον Ευαγγελάτο δεν θα σου πει κανένας τίποτα, γιατί είσαι η Τατιάνα. Αν με δείτε με τον σύντροφό μου να περιπατάω στον δρόμο το λιγότερο που θα κάνετε είναι να με σκοτώσετε κι αυτό είναι η υποκρισία της κοινωνίας και της τηλεόρασης. Οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι μόνο για να βγαίνουν στις επιθεωρήσεις και να τους φωνάζεις "φτερά!". Το πιο ρατσιστικό που μπορεί να κάνει μια κοινωνία είναι να μην αφήνει τον άνθρωπο να εκφράζει την αγάπη του. Είμαι μέλος της κοινωνίας, πληρώνω τους φόρους μου, εργάζομαι για την κοινωνία, έχω απαιτήσεις από την κοινωνία, έχω και δικαιώματα».

Η 41χρονη παρουσιάστρια συγκινημένη σηκώθηκε από τη θέση της και τον αγκάλιασε λέγοντάς του: «Σ' αγαπάω», ενώ στην συνέχεια τον φίλησε। «Αισθάνομαι ότι σε αντιπαθούν χωρίς λόγο», συμπλήρωσε ο 47χρονος παρουσιαστής. «Έχω το δικαίωμα τον σύντροφό μου να τον κλάψω σαν συγγενής πρώτου βαθμού αν πεθάνει και αυτό δεν είναι χυδαίο. Λένε κάποιοι "δεν έχω πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους, αρκεί να μην προκαλούν". Πείτε μου τι σημαίνει προκαλώ; Είναι σα να λέτε "εγώ δεν έχω πρόβλημα με τους μαύρους αρκεί να μην φαίνονται". Ε, ο μαύρος δεν θα γίνει άσπρος!».

πηγή: yupi

Η Τέχνη πάει Παντού!

H ομάδα χορού "Φυσαλίδα" της Γωγώς Πετραλή στην προσπάθεια της να εντάξει την τέχνη παντού στην καθημερινότητά μας, διοργανώνει έναν κύκλο παρουσιάσεων μέσα στο 2011 που θα αφορούν στα Video Art της (παραγωγές 2006-2010) σε ποικίλους καλλιτεχνικούς χώρους, καφέ και μπαρ της πόλης του Ηρακλείου αλλά και άλλων πόλεων του νησιού.

Με μεγάλη χαρά, ανακοινώνουμε την πρεμιέρα αυτού του 'ταξιδιού' μας στο καφέ-μπαρ "Τίτα Μπρίκι" στην οδό Μεραμβέλου 8, στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, με το Video Art "Rooms" (παραγωγή 2006).

Η ομάδα χορού Φυσαλίδα σε συνεργασία με το Τίτα-Μπρίκι προσφέρουν μια εναλλακτική καλλιτεχνική πρόταση στους θαμώνες του καφέ-μπαρ, αλλά και σε αυτούς που επιθυμούν να περάσουν και να δουν 'τι παίζει' στο 'πάνω δωμάτιο'!

Το video dance installation "Rooms" καταπιάνεται με την ανάγκη του ανθρώπου για προσωπικό καταφύγιο. Ένα σπίτι φτιαγμένο από σακουλάκια τσαγιού, ένα υπνοδωμάτιο από καρφιά και μια κουζίνα από πίσσα παρουσιάζονται στο έργο. Ο άνθρωπος- performer ψάχνει την ησυχία του. Μέσα στη διαδρομή του, χάνεται μέσα σε απόκοσμα δωμάτια της ψυχής. Η μοναχικότητα μετατρέπεται σε μοναξιά και η ανάγκη για ησυχία σε απομόνωση, υστερία, τρέλα και τέλος σε αυτισμό. Ένα σύντομο ταξίδι από το όνειρο στον εφιάλτη που μπορεί να παρέχει ο προσωπικός μας χώρος.

"Rooms" στο πάνω δωμάτιο του Τίτα Μπρίκι από την Τετάρτη 15 Ιουνίου μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου! Η διάρκεια του βίντεο είναι 11 λεπτά και θα προβάλλεται επαναλαμβανόμενα και καθημερινά από τις 5 έως τις 6 το απόγευμα και ξανά το βράδυ από τις 10 έως τη 1!

Πιστεύοντας πάντα, ότι τέτοιες συνεργασίες σίγουρα οδηγούν σε πιο δημιουργικές μέρες αλλά και νύχτες στην πόλη μας, θα χαρούμε να σας δούμε και από κοντά!

Είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω πληροφορίες στο contact@fysalidance.com και στο 6976 034814 (Πόπη Μανωλάκη).

Ποδηλατοβόλτα στα Ενετικά Τείχη

Το Τμήμα Νέων της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας, σε μια προσπάθεια που κάνει, για την ανάδειξη της Ιστορίας της πόλης μας καθώς και για την ανάδειξη του ποδηλάτου, ως εναλλακτικού μέσου μεταφοράς, σας προσκαλεί το Σάββατο 11 Ιουνίου, στις 10:30 σε ποδηλατοβόλτα πάνω στα Ενετικά Τείχη.

Τα Ενετικά Τείχη, είναι ανάγκη να αναδειχτούν με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν μέρος της καθημερινότητας μας। Να αναδειχθούν ώστε να είναι επισκέψιμα όλες τις ώρες τις μέρες , χωρίς να υπάρχει φόβος τις νυχτερινές ώρες. Επίσης σε κάποια σημεία ακόμη και η πρόσβαση με τα πόδια θεωρείται δύσκολη, καθώς τα νερά του χειμώνα παρέσυραν το χαλίκι και έχει δημιουργηθεί ρυάκι. Επομένως χρήζει επιτακτικής ανάγκης, να γίνουν από την Δημοτική Αρχή οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε το μεγάλο μονοπάτι από την Βίγλα ως και τον προμαχώνα του Αγ. Ανδρέα, να ξαναγίνει ένα ευχάριστο μονοπάτι περιπάτου. Επίσης σε συγκεκριμένα σημεία τα Τείχη δείχνουν εγκαταλελειμμένα και κυρίως τις βραδινές ώρες γίνονται τόπος συνάντησης “περιέργων”. Ακόμη να τοποθετηθούν πινακίδες που θα επισημαίνουν στους ιδιοκτήτες ζώων πως πρέπει να φροντίζουν να απομακρύνουν τα περιττώματα των κατοικίδιων τους.

Ένα σημαντικό στοιχείο που θα έδινε παραπάνω ζωντάνια στα Τείχη είναι οι κοινωνικές δραστηριότητες πάνω σε αυτά. Θα ήταν ευχής έργον αν σε εβδομαδιαία βάση ο Δήμος σε συνεργασία με κινήσεις πολιτών και άλλους φορείς φρόντιζε να πραγματοποιούνται, συναυλίες, αθλητικές δράσεις, κοινωνικές δράσεις κ.α. Επιτυχημένο παράδειγμα, αποτέλεσε η δράση που διοργάνωσε ο Δήμος, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, την περασμένη Κυριακή. Δεν χρειάζονται όμως αφορμές για την ανάδειξη και την φροντίδα των τειχών, πρέπει να είναι τακτικό μας μέλημα!

Είναι στο χέρι μας να πιέσουμε προκειμένου τα τείχη να γίνουν μέρος της ζωής μας, να τα νοιώσουμε γειτονιά μας και να μην τα αφήσουμε να ερημώσουν. Γι αυτό σας καλούμε το Σάββατο 10:30 στο Μηχανολογικό, για μια βόλτα πάνω στα τείχη, έως τη Βίγλα με επιστροφή!

Όποιος από εμάς δεν έχει ποδήλατο μπορεί να προμηθευτεί από τον δημοτικό σταθμό στον Καράβολα, με την ταυτότητα του.

Σας περιμένουμε για ορθοπεταλιές!

Για περισσότερες πληροφορίες: 2810 289 260 ,698 901 2972, herprotovoulia@gmail.com

«Η μαμά αγάπησε την άλλη μαμά και μένουμε όλοι μαζί...»


Δύο γυναίκες που ζουν σαν παντρεμένες και μεγαλώνουν τους γιους τους μίλησαν στο «Βήμα» για το πώς είναι να έχεις μια «διαφορετική» οικογένεια

ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ επιστρέφει στην πόρτα του σπιτιού στις 3 μ.μ. Ο Στέφανος και ο Δημήτρης εφορμούν με τα σακίδια στην πλάτη.Φωνές, γέλια, «έι,εγώ δεν έχω φιλί;», «πλύντε χέρια, τα φαγητό είναι έτοιμο». Τα δίδυμα αγόρια δίνουν μια μεγάλη αγκαλιά στη μαμά και ένα φιλί στην Ελένη. «Ηθελαν να μας φωνάζουν και τις δύο “μαμά”.Τους είπα όμως,για να μην μπερδευόμαστε,εμένα να με φωνάζουν με το όνομά μου» λέει η 48χρονη Ελένη,στέλεχος σε φαρμακευτική εταιρεία.Μαζί με την 50χρονη σύντροφό της Κάτια,ψυχολόγο,μεγαλώνουν τα δύο τους παιδιά, εξίμισι ετών, λίγο έξω από την Αθήνα· ένα ομόφυλο ζευγάρι που διεκδίκησε και δημιούργησε τη δική του οικογένεια, κόντρα σε στερεότυπα, κοινωνικά,βιολογικά,ρόλου,φύλου.Εν όψει του νέου νομοθετικού πλαισίου που εξετάζει το ενδεχόμενο υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια,οι δύο γυναίκες δέχτηκαν να μας ανοίξουν το σπίτι τους και την πραγματικότητά τους.

Είναι μαζί εδώ και 13 χρόνια. Τονίζουν ότι δεν έχουν να κρύψουν απολύτως τίποτε. Ο μόνος λόγος που αποφάσισαν να μη μιλήσουν με τα αληθινά τους ονόματα και να μη δείξουν τα πρόσωπά τους είναι τα παιδιά: «Ο Στέφανος και ο Δημήτρης είναι ακόμα πολύ μικροί για να μπορέσουν να το υποστηρίξουν. Αν ήταν 12 χρόνων, δεν θα είχαμε απολύτως κανένα πρόβλημα». Η πολωνή κοπέλα του σπιτιού εναποθέτει στο τραπέζι μια εντυπωσιακή παντζαροσαλάτα. «Φυσικά και γνωρίζει. Δεν της έχουμε κάνει βέβαια ανακοίνωση. Εσείς χρειάστηκε ποτέ να ανακοινώσετε στη γυναίκα που σας καθαρίζει “Είμαι παντρεμένη με αυτόν τον άνδρα που ζει στο σπίτι;”».

Οι δύο γυναίκες χαμογελούν καθώς παρακολουθούν τους γιους τους να «καταστρέφουν» με συνοπτικές διαδικασίες το σαλόνι, δείχνουν να απολαμβάνουν τη μοιρασμένη αυτή μητρότητα, τα τελετουργικά, τις ευθύνες, τις εκπλήξεις, τις χαρές της. Στη γιορτή της μητέρας πήραν και οι δύο κάρτα και γλαστράκι. «Είναι στιγμές που κλαίω από ευτυχία» λέει η Κάτια. «Βιώνω μια τέτοια πληρότητα! Πολλές φορές αγκαλιάζω τα παιδιά μου και τους λέω: “Ξέρετε ότι με έχετε κάνει τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο του κόσμου;”».

Εκτεθειμένη νομικά
Η Ελένη εκμυστηρεύεται ότι απολαμβάνει πλήρη ισοτιμία στον γονεϊκό της ρόλο. Συναισθηματικά τουλάχιστον. Γιατί νομικά είναι εντελώς εκτεθειμένη. «Και αυτό είναι πολύ αγωνιώδες για την οικογένειά μας. Γιατί αν, ό μη γένοιτο, συμβεί κάτι στην Κάτια,εγώ δεν έχω κανέναν λόγο και τα παιδιά είναι στον αέρα». «Θα μπορούσαν ακόμα και κάποιοι συγγενείς να τα διεκδικήσουν, γιατί υπάρχει και μια ακίνητη περιουσία» συμπληρώνει η Κάτια, η οποία λίγο προτού γεννήσει έσπευσε σε έναν συμβολαιογράφο. «Αν συμβεί κάτι σ΄ εμένα, η Ελένη θα διαχειρίζεται τα πάντα η ίδια και υπέρ των παιδιών. Κανένας όμως δεν σου διασφαλίζει ότι αυτό δεν θα διαρραγεί». Η Ελένη υποδέχεται με ενθουσιασμό την αναθεώρηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και το ενδεχόμενο να δοθεί το δικαίωμα υιοθεσίας σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια: «Το θεωρώ πολύ σημαντικό. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω ένα ανοιχτό κράτος που θέλει να με προστατεύσει». Στο ερώτημα αν η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα είναι κατηγορηματική: «Γιατί να μην είναι δηλαδή; Είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίσουν ότι όλοι οι έλληνες πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα.Εδώ έχει γίνει αποδεκτό σε πολύ συντηρητικές χώρες,δεν θα γίνει στη χώρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας;

«Εργοστάσιο υιοθεσιών...»
«Η σκέψη για παιδί υπήρχε σχεδόν από την αρχή της σχέσης» εξηγεί η Ελένη. «Από την πρώτη στιγμή που συνάντησα την Κάτια- γνωριστήκαμε σε ένα φιλικό σπίτι- ένιωσα ότι υπάρχει μια τρομερή χημεία.Και νομίζω ότι ήταν στον δεύτερο χρόνο της γνωριμίας μας που είπα ότι θα ήταν πολύ ωραίο να κάνουμε παιδιά μαζί». Η ανάγκη της μητρότητας είναι η ίδια σε μια ομοφυλόφιλη γυναίκα; «Είναι ακριβώς η ίδια. Κάποιες θέλουν παιδί, κάποιες όχι. Ακριβώς όπως συμβαίνει και στις ετεροφυλόφιλες».

Δεν άργησαν να μπουν στη διαδικασία της υιοθεσίας. Γρήγορα όμως εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Οχι μόνο λόγω της επώδυνης (και για τα ετερόφυλα ζευγάρια) γραφειοκρατίας, ούτε μόνο επειδή τις απωθούσε το «εργοστάσιο» υιοθεσιών που έχει στηθεί. «Η αλήθεια είναι ότι πριν από οκτώ χρόνια είχα τη δυνατότητα να υιοθετήσω μόνη μου,διότι τότε ακόμη επιτρεπόταν σε μονογονεϊκές οικογένειες» εξηγεί η Κάτια. «Ενιωθα όμως τρομερή ανασφάλεια,γιατί ερχόταν η κοινωνική λειτουργός στο σπίτι και εγώ έπρεπε να κρύβω τη ζωή μου,έπρεπε να κρύβω την Ελένη. Δεν άντεχα όμως να ζω αυτό το ψέμα».

Ετσι αποφάσισαν να αποκτήσουν δικό τους παιδί. Οπως υπογραμμίζουν, δεν τέθηκε ποτέ θέμα ποια θα είναι εκείνη που θα κυοφορούσε. «Η Κάτια ήθελε πολύ να γεννήσει...Εγώ δεν είχα αντίρρηση, όμως αν δεν μπορούσε για κάποιον λόγο εκείνη, θα το έκανα εγώ» λέει η Ελένη. «Για μένα ήταν πολύ έντονη η ανάγκη να γεννήσω, γιατί είμαι και υιοθετημένη» εξηγεί η Κάτια.

Οι προσπάθειες ξεκίνησαν όταν η ίδια ήταν 39 ετών. Εκείνη ήταν που πήρε την πρωτοβουλία για ένα βήμα παραπέρα. «Πήραμε και από τις δύο μας ωάρια. Η Ελένη ήθελε από την αρχή να βάλω μόνο δικά μου,όμως εγώ επέμενα, το είχα ανάγκη, πίστευα ότι έτσι θα ήταν καλύτερη η μοιρασιά. Στον γιατρό έκανε εντύπωση,αλλά μας δήλωσε ότι ήταν καθαρά δική μας απόφαση. Θυμάμαι τότε ήταν η μοναδική φορά που είχα δει τη μητέρα μου,που ήταν ένας πολύ ανοιχτός γενικά άνθρωπος,κάπως σκεπτική. Μου είπε:“Γιατί να πάρεις και ωάρια της Ελένης;”.“Γιατί όχι;”.Γύρισε λοιπόν και μου είπε: “Βρε Κάτια μου, θα κάνεις χοντρά παιδιά!”».

Εξωσωματική και εγκυμοσύνη για δύο
Ετσι βίωσαν μαζί τα οργανικά και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα της εξωσωματικής, τις καθημερινές ενέσεις, την αγωνία, την αναμονή, τις ετυμηγορίες του εμβρυολόγου. «Δεν ξέρουμε ποιας είναι τα ωάρια και δεν μας ενδιαφέρει καθόλου. Αλλωστε τι να το κάνουμε το τεστ DΝΑ;Ο Στέφανος είναι ίδιος η Κάτια και ο Δημήτρης είναι ίδιος εγώ!». Και η εγκυμοσύνη ήταν, σύμφωνα με την Κάτια, μια μοιρασμένη εμπειρία: «Δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω παιδί μόνη μου. Η Ελένη το ζούσε κοντά μου. Εβαζε ακουστικά πάνω στην κοιλιά μου,με προστάτευε τρομερά...».

Μέσα στο μαιευτήριο ήταν που αντιμετώπισαν τα πρώτα «γραφειοκρατικής» φύσεως προβλήματα. «Επειδή είχα διαβήτη κύησης, τα παιδιά χρειάστηκε να μείνουν δύο ημέρες στην Εντατική.Πήγα,όπως πάντα,συνοδευόμενη από την Ελένη, αλλά δεν την άφηναν να μπει. Επρεπε να επέμβει ένας δικός μας γιατρός, που βρέθηκε τυχαία εκεί, για να επιτραπεί η είσοδος και σε εκείνη.Οταν εγώ γύρισα τελικά στο σπίτι με τον Στέφανο, η Ελένη πηγαινοερχόταν στο μαιευτήριο μεταφέροντας δικό μου γάλα στον Δημήτρη που είχε μείνει δύο ημέρες ακόμη για παρακολούθηση».

Πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν τα παιδιά είχαν κλείσει τα τέσσερα, έμαθαν «με θεατρικό τρόπο» όλη την αλήθεια. «Τοκ,τοκ,τοκ,χτύπησα εγώ μια μέρα την πόρτα στο σπίτι μιας φίλης μου» άρχισε την εξιστόρηση η Κάτια. «Βλέπω μέσα την Ελένη. Α, Ελένη, τι κάνεις. Γνωριστήκαμε,αγαπηθήκαμε πάρα πολύ και ξεκινήσαμε να μένουμε στο ίδιο σπίτι. Θέλαμε λοιπόν να κάνουμε δύο αγόρια,έναν Στέφανο και έναν Δημήτρη. Δεν μπορούσαμε όμως να κάνουμε εμείς παιδιά,γιατί έχουμε δύο αβγουλάκια. Για να γίνει όμως ένα παιδάκι, πρέπει να ενωθεί ένα αβγουλάκι με ένα σποράκι, σαν αυτά που έχετε εσείς που είστε αγόρια.Ετσι πήγαμε σε ένα μεγάλο εργαστήρι,σαν αυτό του Αϊ-Βασίλη, χτυπήσαμε την πόρτα,τοκ,τοκ,μας άνοιξε αυτός ο φοβερός επιστήμονας, άνοιξε ένα μικρό κουτάκι και έβγαλε από μέσα δύο σποράκια.Τα έβαλα εγώ στην κοιλίτσα μου και να τα τα παιδάκια».

Είπαν «ναι» σε υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια
Στην Ευρώπη η υιοθεσία ανηλίκου από ομόφυλα ζευγάρια επιτρέπεται στην Ανδόρα, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στη Δανία, στην Ισπανία, στην Ισλανδία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, επιτρέπεται στην Αργεντινή, στην Ουρουγουάη, στη Νότια Αφρική, στις ΗΠΑ και σε τρεις Πολιτείες της Αυστραλίας.

Η υιοθεσία του βιολογικού του παιδιού ή της συντρόφου επιτρέπεται σε όλες τις παραπάνω ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στη Φινλανδία, στη Γερμανία και στη Γροιλανδία.

Σήμερα στις ΗΠΑ 65.000 παιδιά είναι υιοθετημένα από ομοφυλόφιλους.Τα ηνία κρατάει φυσικά η Καλιφόρνια: πάνω από 16.000 παιδιά με γκέι γονείς.

Ενα 4% των υιοθετημένων παιδιών στις ΗΠΑ μεγαλώνουν με ομοφυλόφιλους γονείς.

Πρόσβαση σε τεχνικές μεθόδους γονιμοποίησης και αναπαραγωγής έχουν τα ομόφυλα ζευγάρια στο Βέλγιο, στη Δανία, στη Φινλανδία, στην Ισλανδία, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία, στη Ρουμανία, στην Ισπανία, στη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η αλήθεια ασπίδα των παιδιών απέναντι στους κακόβουλους»
Τι απαντούν η Ελένη και η Κάτια σε κάποιες έρευνες που θέλουν τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών να έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν τα ίδια ομοφυλόφιλα; «Είμαστε υπέρ των ερευνών. Τόσα χρόνια όμως γιατί δεν έχουμε δει μια έρευνα για το πόσοι ομοφυλόφιλοι γεννιούνται από ετεροφυλόφιλα ζευγάρια; Ή τι ψυχολογικά προβλήματα έχουν τα παιδιά των ετεροφυλόφιλων;» . Το ενδεχόμενο να γίνουν οι γιοι τους γκέι δεν τις απασχολεί ποσώς: «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να γίνουν ευτυχισμένοι» .

Αμφότερες υποστηρίζουν ότι η δική τους οικογένεια δεν διαφέρει σε τίποτε από μια οποιαδήποτε οικογένεια με δύο ζωηρά νήπια. «Μια μαμά που είχε φέρει το παιδάκι της στο σπίτι να παίξει με τα δικά μας μάς είχε πει:“Εσείς που είσαστε δύο γυναίκες θα τα πηγαίνετε πιο καλά!Τη διαβεβαιώσαμε ότι...δυστυχώς δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά.Και γκρινιάζουμε και τσακωνόμαστε και αγαπιόμαστε...» .

Δεν υπάρχουν διακριτοί ρόλοι, μητρικός, πατρικός, αρσενικός, θηλυκός: «Αλλωστε όλοι έχουμε πολλούς ρόλους μέσα μας. Εμείς λειτουργούμε μέσα από αυτή την ελευθερία» . Το περιβάλλον τους (συγγενείς, συνεργάτες, δάσκαλοι των παιδιών) έχει αγκαλιάσει την επιλογή τους. «Τα παιδιά είναι πολύ καλοί μαθητές, έχουν άπειρους φίλους, όλοι τούς λατρεύουν. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει τίποτε που να μας έκανε να νιώσουμε άβολα.Ούτε στη γειτονιά,ούτε στο σχολείο των παιδιών- μέχρι πέρυσι πήγαιναν σε δημόσιο. Τώρα το τι μπορεί να λέει κανείς από πίσω, δεν μας αφορά». Τα παιδιά με τι έχουν θωρακιστεί σε ενδεχόμενα περίεργα ή κακόβουλα σχόλια; «Με ό,τι θα έπρεπε να θωρακίζονται όλα τα παιδιά και όλοι οι ενήλικοι:με την αλήθεια.Ποιος ο λόγος να ζούμε αν δεν είμαστε κοντά στην αλήθεια μας;».

«Δεν τους λείπει ο μπαμπάς, υπάρχει τόση αγάπη»
Ισως η μόνη διαφορά είναι ότι ο Στέφανος και ο Δημήτρης μυήθηκαν εξ απαλών ονύχων στη διαφορετικότητα. «Δεν θα κάνουμε ποτέ κριτική αν κάποιος έχει μπαμπά,αν έχει μαμά,αν οι γονείς του είναι χωρισμένοι κτλ., γιατί όλες οι οικογένειες είναι διαφορετικές» λέει η Κάτια. «Ηταν δύο ετών όταν τους κατέβασα στον κήπο και τους έδειξα τις λεμονιές. Κόβαμε ένα λεμονάκι από τη μία λεμονιά, ένα από την άλλη,το κοιτάζαμε το μυρίζαμε...Τους ρωτούσα:“Είναι η μία λεμονιά ίδια με την άλλη;”. “Οχι”.“Είναι το ένα λεμονάκι ίδιο με το άλλο;”.“Οχι”.Δεν τους το είπα επειδή είμαι σε μια ομοφυλοφιλική σχέση. Και με άντρα να ήμουν, το ίδιο θα τους έλεγα. Αυτή είναι η αλήθεια της ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι μια μέρα ο Στέφανος ρώτησε για το υιοθετημένο παιδί μιας φίλης:“Δεν έχει μπαμπά;”. Του απάντησα “όχι” και ύστερα τον ρώτησα:“Εσύ έχεις μπαμπά;”. Μου είπε:“Μαμά, δεν με νοιάζει αν έχω μπαμπά, εγώ έχω τον αδελφό μου,εσένα και την Ελένη”».

Στην ερώτηση αν η απουσία του ανδρικού προτύπου επηρεάζει την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, η Κάτια απαντά: «Τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε μια οικογένεια με δύο γυναίκες,δύο μαμάδες.Δεν είναι ότι δεν υπάρχει πια ο μπαμπάς, δεν υπήρξε ποτέ, δεν βίωσαν κάποια απώλεια. Μεγαλώνουν χαρούμενα, γιατί να τους λείπει κάτι;Στο περιβάλλον τους υπάρχουν ανδρικά πρότυπα, π.χ. έχουν τον νονό τους,δικούς μας φίλους. Δηλαδή, όταν θα φτάσουν στην εφηβεία και θα χρειαστεί ενδεχομένως να κάνουν κάποιες “ανδρικές” κουβέντες,έχουν ανθρώπους να μιλήσουν».

Ο Στέφανος και ο Δημήτρηςτρώνε βανίλια «υποβρύχιο» και ετοιμάζονται για σκανδαλιές στον κήπο. «Βάλτε ένα φούτερ, δεν έχει ακόμα τόση ζέστη!». «Μια οικογένεια για να είναι υγιής δεν χρειάζεται τίποτε άλλο από αγάπη» λένε η Ελένη και η Κάτια. Στην ερώτηση ποια φιλοσοφία ζωής θέλουν να περάσουν στα δύο τους αγόρια, δεν χρειάζεται να το σκεφτούν: «Τον σεβασμό στον εαυτό τους. Αρα και στον διπλανό τους.Οποιος και να είναι».

«Διαφέρουμε χωρίς να είμαστε κάτι διαφορετικό»
ΕΧΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣφίλους γκέι, όπως παραδέχονται οι ίδιες. «Μόνο μια-δυο φίλες» λέει η Ελένη. «Πολλοί έχουν πρόβλημα με τον εαυτό τους,δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις επιλογές τους.Θα έλεγα μάλιστα πως όταν είπαμε ότι η Κάτια είναι έγκυος και ότι σε λίγο θα έρχονταν στον κόσμο τα παιδιά μας, περισσότερο σοκαρίστηκαν οι γκέι.Ηταν σχεδόν σαν να σου έλεγαν:“Πώς γίνεται εγώ ακόμη να κρύβω ποιος είμαι και εσύ να προχωράς στο επόμενο βήμα.” Εμείς θέλουμε πάνω απ΄ όλα δίπλα μας ανθρώπους συμφιλιωμένους με τον εαυτό τους, είτε είναι ομοφυλόφιλοι είτε όχι».

«Προ ετών κάπως είχε γίνει και είχαμε έρθει σε επαφή με ένα άλλο ζευγάρι ομοφυλόφιλων μαμάδων» καταθέτει τη δική της εμπειρία η Κάτια . «Μίλησα τηλεφωνικά με τη μία και την άκουσα να λέει στην κόρη της:“Είδες; Να μην έχεις πρόβλημα, υπάρχουν και άλλες οικογένειες...”. Μόλις το άκουσα αυτό, έκοψα την επαφή. Δεν θα αφήσω κανέναν να μεταφέρει το δικό του πρόβλημα στη δική μου οικογένεια.Με ενοχλεί επίσης αυτή η γκετοποίηση, να γίνει π.χ. μια ιστοσελίδα με γκέι μητέρες.Δεν είμαστε κάτι διαφορετικό» .

Η ματιά του Χόλιγουντ
Τα ομόφυλα ζευγάρια και τα απρόοπτα που προκύπτουν προσέγγισε και ο κινηματογράφος. «Τα παιδιά είναι εντάξει» (2010) της Λίζα Τσολοντένκο είναι μια τέτοια ταινία που κέρδισε μία Χρυσή Σφαίρα και τέσσερις υποψηφιότητες Οσκαρ. Μια ήσυχη και ευτυχισμένη τετραμελής αμερικανική οικογένεια, με τη Νικ (την υποδύεται η Ανέτ Μπένινγκ, αριστερά) και την Τζουλς (τον ρόλο κρατά η κοκκινομάλλα Τζουλιάν Μουρ ) να βρίσκονται επικεφαλής. Είναι παντρεμένες και μένουν στα προάστια της Νότιας Καλιφόρνιας μαζί με τα έφηβα παιδιά τους, την Τζόνι (σε πρώτο πλάνο) και τον Λέιζερ (μόλις που διακρίνεται πίσω). Οι μαμάδες τα ανάθρεψαν σωστά και με κανόνες οι οποίοι κλονίζονται όταν τα βλαστάρια τους σκαλίζουν τις... ρίζες τους αναζητώντας τον βιολογικό τους πατέρα. Από εκεί και μετά αναλαμβάνει το Χόλιγουντ με ανατροπές, χιούμορ και απρόοπτες καταστάσεις.


πηγή: εφημερίδα το Βήμα