ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΤΗΝ Α.Λ.Ο.Κ. (ΑΤΥΠΗ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΡΗΤΗΣ)

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ - ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΜΑΣ

http://clubs.pathfinder.gr/lesbiancrete

Πώς έκανα παιδί με δότη σπέρματος

bay-donor
Ελληνίδες με τόλμη και γνώση αποφασίζουν να απευθυνθούν σε τράπεζες σπέρματος αντί να κάνουν παιδί με τον πρώτο τυχόντα. Είναι, όμως, η επιλογή αυτή απαλλαγμένη από κάθε ρίσκο;
Πατάει το «play» στο λάπτοπ και ακούγεται η φωνή του. Μια φωνή μπάσα και μειλίχια, σχεδόν μελωδική, η προφορά του βρετανική, με αμερικανικές «πινελιές». «Αυτός είναι ο πατέρας του παιδιού μου» λέει η 48χρονη Πόλυ Γκάμπριελ. Η Γκάμπριελ είναι μία από τις τρεις Ελληνίδες χωρίς σύντροφο που έκαναν παιδί με δότη σπέρματος και καταθέτουν στο BHmagazino τη δική τους εμπειρία μητρότητας.
Μιας μητρότητας διαφορετικής, ασυνήθιστης και περιπεπλεγμένης, αν κρίνει κανείς από τα εκατοντάδες παιδιά δοτών στις ΗΠΑ τα οποία, μόλις κλείσουν τα 18, αναζητούν τα ίχνη του βιολογικού τους πατέρα. Μιας μητρότητας γύρω από την οποία ανακύπτουν ακανθώδη ζητήματα βιοηθικής τα οποία η παγκόσμια κοινότητα αδυνατεί ακόμη να επιλύσει. «Ακούγοντας τη χροιά της φωνής του, καταλαβαίνεις πολλά. Είναι σαν να τον ξέρεις».
Καθόμαστε στο διαμέρισμά της στην Κυψέλη και ακούμε μαζί ένα μέρος από την 20λεπτη συνέντευξη του δικού της δότη σπέρματος. Αυτού του μελίρρυτου αγνώστου που τη βοήθησε να γίνει μητέρα. Πιο πέρα, ο δυόμισι ετών γιος της, κατάξανθος με γαλάζια μάτια όπως και εκείνη, έχει πάρει το DVD με τον «Τόμας το Τρενάκι» και το κοπανάει ανηλεώς επάνω σε ένα ντουλάπι της κουζίνας. Του χαϊδεύει το κεφάλι: «No, my love». Η φωνή στο λάπτοπ απαντάει σε ερωτήσεις που του κάνει μια τσιριχτή γυναικεία φωνή με προφορά από τη Βιρτζίνια. Πώς ήταν τα παιδικά του χρόνια, ποιο από τα δώρα που του έκαναν οι γονείς του όταν ήταν μικρός τού έχει μείνει αξέχαστο, αν είχαν γατάκια στο σπίτι.
Παρ' ότι γεννημένη στην Ελλάδα (αλλά και με βρετανική υπηκοότητα), η Πόλυ Γκάμπριελ έχει ζήσει και έχει εργαστεί ως μουσικός αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και γι' αυτό σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι απέχει πολύ από «την ελληνική πραγματικότητα». Στην Αθήνα έρχεται για λίγο, επειδή εδώ ζει η μητέρα της, δική της βάση παραμένει το Μπαθ της Βρετανίας. Το διαμέρισμα αυτό είναι το πατρικό της. Εχει μια εκκεντρική 60s αισθητική, ένα παλιό ξύλινο πικάπ, τεράστιες, ball καρέκλες και μια κουρτίνα κουζίνας από λευκούς κρίκους. Χαζεύω το καρότσι του μικρού μπροστά στο παλιό πιάνο.
Η Πόλυ ανοίγει ένα μικρό ξύλινο κουτί και, μαζί με δύο υπερηχογραφήματα του εμβρύου που ήταν κάποτε ο γιος της, μου δείχνει μια έγχρωμη φωτογραφία ενός άλλου αγοριού, κατά τι μεγαλύτερου, χαμογελαστού, με εκφραστικά μάτια. «Αυτός είναι ο δότης σε ηλικία έξι ετών» μού εξηγεί. «Μου την έστειλε η τράπεζα σπέρματος από την Αμερική. Ηταν να διαλέξω ανάμεσα σε αυτόν και σε έναν άλλον. Κάτι, όμως, στον άλλον – στο βλέμμα, στη φωνή – δεν με έκανε να νιώσω θέρμη». Μου εξομολογείται ότι νιώθει ευγνωμοσύνη για τον δότη: «Είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού μου. Δεν ξέρω το όνομά του, ξέρω, όμως, όλα τα υπόλοιπα».
Πώς επέλεξα τον δότη
Εχει δίκιο. Το «προσωπικό προφίλ» του δότη (μαζί με ένα λεπτομερέστατο ιατρικό ιστορικό) που της έστειλε η τράπεζα σπέρματος (η δεύτερη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ) ιχνηλατεί το γενεαλογικό δέντρο του τρεις γενιές πίσω. «Ξέρω πολύ λιγότερα για άνδρες με τους οποίους έζησα μαζί!» λέει με ένα χαμόγελο χωρίς πικρία. «Στην Ελλάδα δεν θα το έκανα. Δεν μου φτάνει να γνωρίζω μόνο ότι ο πατέρας του παιδιού μου είναι, λόγου χάρη, καστανός και ψηλός. Εγώ ξέρω ότι είναι Βρετανός, αλλά ζει στις ΗΠΑ, ξέρω ότι τα αφτιά του έχουν κολλημένους λοβούς και την ακριβή απόσταση που έχουν τα μάτια του μεταξύ τους, ξέρω τους βαθμούς του στο πανεπιστήμιο και πόσες ξένες γλώσσες γνωρίζει. Επίσης, ξέρω ότι ο παππούς του ήταν μαέστρος στη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, αν έκαναν φαλάκρα οι δικοί του και σε ποια ηλικία, σε ποιο όπλο του βρετανικού στρατού υπηρέτησε ο πατέρας του».
Μου δείχνει προς επιβεβαίωση τις ατελείωτες καρτέλες του στο λάπτοπ. Ο δότης με τον κωδικό 1536 θαυμάζει τον πολιτικό ακτιβιστή Ραλφ Νέιντερ, αγαπημένη του ταινία είναι ο «Πόλεμος των Αστρων» και λατρεύει την ελληνική κουζίνα. Πώς είναι, αλήθεια, να αναζητείς τον ιδανικό δότη; «Είναι όπως όταν μπαίνεις σε ένα μπαρ και ψάχνεις να γνωρίσεις κάποιον... Οπως όταν βάζεις αγγελία "Ζητείται κύριος εμφανίσιμος κτλ."». Κάτι δηλαδή σαν ραντεβού στα τυφλά με ικανές δόσεις ευγονικής. Η ίδια ζήτησε, μεταξύ άλλων, να είναι ψηλός («επειδή εγώ είμαι κοντή»), με γαλάζια μάτια και να υπάρχει «μουσικότητα» στην οικογένειά του («όπως υπάρχει και στη δική μου»). Αγόρασε 12 φιαλίδια σπέρματος, προς περίπου 180 ευρώ το ένα. Με άλλα 150 ευρώ θα μπορούσε να είχε έναν δότη απόφοιτο του Χάρβαρντ, αλλά ποσώς την ενδιέφερε κάτι τέτοιο.
Πώς έκανα το παιδί
«Ο δότης δεν είναι το ιδανικό» λέει βάζοντας πορτοκαλάδα στο ποτήρι του γιου της. «Και η ζωή, όμως, δεν είναι ιδανική. Μπορεί να έχεις σύντροφο και να σε παρατήσει λίγο προτού γεννηθεί το παιδί, μπορεί να είναι μέθυσος και να χτυπάει και το παιδί και εσένα. Μπορεί, βέβαια, να είναι ο τέλειος πατέρας». Στα 37 της χώρισε έπειτα από μακροχρόνια σχέση, όταν «εκείνος αποφάσισε ότι δεν ήθελε παιδί». Στα 40 της πλέον είχε πάρει την απόφαση να κάνει οικογένεια μόνη. «Ηξερα ότι δεν είχα άλλα περιθώρια. Είναι μεγάλη αυταπάτη να νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις παιδί όποτε θέλεις».
Η όλη προσπάθεια κράτησε έξι χρόνια. Εξαιτίας ενός οργανικού προβλήματος (που οδήγησε σε αποβολές και μπόλικη ψυχική οδύνη) αναγκάστηκε, εκτός από δότη σπέρματος, να αναζητήσει και παρένθετη μητέρα. «Αν δεν έβρισκα την παρένθετη, θα σταματούσα τις προσπάθειες... Πρέπει να ξέρεις τα όρια του οργανισμού σου». Από την οικογένειά της κανείς δεν την υποστήριξε στην αρχή. «Η άμεση αντίδραση της αδελφής μου όταν της το είπα ήταν: "Μη νομίσεις ότι εγώ θα το κοιτάξω αν πεθάνεις εσύ"».
Δεν θεωρεί κατόρθωμα το γεγονός ότι μπήκε μόνη της σε όλη αυτή τη διαδικασία: «Κότσια δεν έχω μόνο εγώ. Κότσια έχει και ένα παντρεμένο ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί δέκα χρόνια και έχει κάνει 30 εξωσωματικές». Το σπέρμα της το έστειλαν με κούριερ, το παρέλαβε στο αεροδρόμιο, από τις ειδικές εγκαταστάσεις για εύθραυστα βιολογικά υλικά, και το μετέφερε η ίδια στην ελληνική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπου έγιναν και οι εξωσωματικές: «Η άδεια φιάλη επιστρέφεται στη συνέχεια στην τράπεζα σπέρματος στις ΗΠΑ. Το αστείο ήταν ότι μαζί με τη δική μου φιάλη υπήρχε άλλη μία προς επιστροφή, στην ίδια ακριβώς τράπεζα σπέρματος. Ηταν, όμως, από άλλον δότη».
Παιδί με 30 αδέλφια
Μου δείχνει στο λάπτοπ μια ομάδα που έχει δημιουργήσει η ίδια στο Facebook. Βλέπω φωτογραφίες από τα ετεροθαλή αδέλφια του γιου της, τα οποία κατάφερε να εντοπίσει μέσω του περίφημου Donor Sibling Registry, του ψηφιακού μητρώου για παιδιά δοτών σπέρματος που επιθυμούν να ανιχνεύσουν και ίσως να γνωρίσουν τα αδέλφια τους (σημειωτέον, αφορά μόνο την αμερικανική πραγματικότητα). Πληκτρολογείς το όνομα της δικής σου τράπεζας, ύστερα τον κωδικό του δότη σου και ξεκινάς την αναζήτηση.
Αντίθετα με την ελληνική νομοθεσία, που επιτρέπει μέχρι δέκα παιδιά ανά δότη, ο 1536 έχει ήδη 30 παιδιά διασκορπισμένα στην Ουάσιγκτον, στη Νεβάδα, στη Φιλαδέλφεια, στο Σεντ Λούις. Μόνο ο γιος της Πόλυ βρίσκεται στην Ευρώπη και ένα ακόμη παιδί του 1536 στο Πουέρτο Ρίκο. Μου δείχνει έναν ξανθό μπόμπιρα με μεγάλα γαλάζια μάτια: «Μοιάζει στον δικό μου;».
Στον γιο της ήδη μιλά για αυτά τα διασκορπισμένα ανά τις ΗΠΑ αδέλφια. Φυσικά, διατηρεί επαφή μόνο με τις οικογένειες που το επιθυμούν: «Κάποιοι σου λένε, π.χ., απλώς ότι ένα κοριτσάκι γεννήθηκε το 2004 και τέρμα. Μόνο οκτώ από εμάς διατηρούμε επαφή. Συναντιόμαστε, μάλιστα, μία φορά τον χρόνο. Αισθανόμαστε ένα δέσιμο, δεν είναι τυχαίο, τα παιδιά μας έχουν τον ίδιο πατέρα. Συχνά ρωτάμε ο ένας τον άλλον για θέματα που αφορούν το παιδί, όχι μόνο υγείας, αλλά και συμπεριφοράς...». Οπως σπεύδει να μου τονίσει, από τις οικογένειες του συγκεκριμένου δότη, οι περισσότερες είναι μονογονεϊκές ή ζευγάρια ομοφυλοφίλων: «Μόνο μία από αυτές που γνωρίζω είναι μαμά, μπαμπάς, παιδί».
Είμαι καλύτερα μόνη μου
Δηλώνει με έμφαση ότι δεν πέρασε καν από το μυαλό της να υιοθετήσει: «Μου έλεγαν να το κάνω, αλλά δεν με ενδιέφερε να έχω το παιδί κάποιας άλλης. Ηθελα να είναι το αίμα μου. Για εμένα το DNA είναι πολύ σημαντικό. Τον γιο μου τον νιώθω απόλυτα δικό μου». Ο μικρός πλησιάζει και ζητάει λίγη πορτοκαλάδα. «Είναι δύσκολο να μεγαλώνεις μόνη σου ένα παιδί» παραδέχεται. «Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, είμαι άνεργη, ζω από ενοίκια. Ομως δεν θα άλλαζα ούτε δευτερόλεπτο αυτό που ζω. Εχω κάνει πολλά πράγματα στη ζωή μου, έχω ζήσει μια πολύ γεμάτη, μια πολύ εγωκεντρική και εκκεντρική ζωή. Τίποτε, όμως, δεν με γέμιζε. Το παιδί αυτό έδωσε νόημα στην ύπαρξή μου. Τώρα, κάθε μέρα είναι γεμάτη εκπλήξεις». Δέχεται ότι κάποιοι μπορούν να θεωρούν αυτό που έκανε εγωιστικό: «Εγώ θεωρώ πολύ πιο εγωιστικό να επιλέγεις να δουλεύεις 20 ώρες το 24ωρο και να μη βλέπεις καθόλου το παιδί σου. Οπως είναι πολύ πιο εγωιστικό να αραδιάζεις ένα τσούρμο παιδιά (όπως κάνουν στη Βρετανία) για να εισπράττεις τα επιδόματα».
Η Πόλυ Γκάμπριελ επιμένει ότι δεν φοβάται το άγνωστο που εμπεριέχει η οικογένεια που έχει δημιουργήσει: «Αν είναι να το φοβάσαι, τότε θα φοβάσαι και το επόμενο δευτερόλεπτο. Αλλωστε, το ίδιο το παιδί δεν είναι ένα άγνωστο;» με ρωτάει. Για τον γιο της πιστεύει ότι αυτό που χρειάζεται είναι να μάθει «όλη την αλήθεια της κατάστασής του».
Το μόνο που την ανησυχεί είναι πως αν ο μικρός αναζητήσει αργότερα τον βιολογικό του πατέρα δεν θα μπορεί να τον βρει. Εδώ και χρόνια η ίδια δεν έχει κάποια μόνιμη σχέση, δεν την απασχολεί ιδιαίτερα, αλλά δεν το αποκλείει κιόλας. Την ρωτώ αν απολαμβάνει αυτή την κερδισμένη με τόσες θυσίες και υπερβάσεις αυτάρκειά της: «Περνάω ωραία. Εχω τον γιο μου, τη μητέρα μου, την ευρύτερη οικογένειά μου, τα "ετεροθαλή" αδέλφια του γιου μου, τους φίλους μου... Είμαι ευτυχής».
Το δίλημμα της μητρότητας
Ο μόλις τριών μηνών Πέτρος είναι κουρνιασμένος στην αγκαλιά της μαμάς του, ήδη όμως στηρίζει αρκετά καλά το κεφάλι του για να μπορεί να παρατηρεί τον κόσμο με τεράστια, αδηφάγα μάτια. Η 42χρονη Εφη Κ. (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση του BHmagazino) έκανε παιδί με δότη από εγχώρια τράπεζα σπέρματος (σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τα στοιχεία του είναι άκρως απόρρητα) και ας την «πειράζει» μια φίλη ότι ο μικρός είναι... του Μπέκαμ επειδή είναι ξανθός. Ο πατέρας της, και ξετρελαμένος σήμερα παππούς, ήταν εκείνος που στάθηκε δίπλα της σε όλη τη διαδικασία: «Oταν πηγαίναμε μαζί στη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, για να μη μας περνούν για ζευγάρι, πήγαινα στον ψύκτη και φώναζα από μακριά: "Μπαμπά, θες κι εσύ νερό;"» θυμάται γελώντας. Η αρχική ιδέα που γεννήθηκε μέσα της, όταν άρχισε να βλέπει το αναπαραγωγικό τέλος να πλησιάζει, ήταν να καταψύξει δικά της ωάρια και να τα χρησιμοποιήσει εν ευθέτω χρόνω. Οταν, όμως, άκουσε ένας εξωσωματιστής την ηλικία της – «πατημένα 42» – της πρότεινε μια μέθοδο με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας: να πάρει σπέρμα από την παγκόσμια τράπεζα, να καταψύξει έμβρυα (τεχνική πιο παλιά και πιο δοκιμασμένη από την κατάψυξη ωαρίων) και να περιμένει.
Η ίδια, ωστόσο, δεν ήθελε να χάσει κι άλλον χρόνο: «Οταν δε βγήκαν οι ορμονολογικές εξετάσεις, που ήταν πολύ καλές (τα ωάριά μου ήταν μιας γυναίκας 35 χρόνων), θεώρησα ότι θα ήταν φοβερή αχαριστία από μέρους μου να το αγνοήσω αυτό. Είπα μέσα μου: "Θα φθάσω 50 χρόνων, θα κοιτάξω τον εαυτό μου στον καθρέφτη και θα πω: Τότε που είχες μια ευκαιρία να προσπαθήσεις, δεν το έκανες". Συνέβαλε, βέβαια, και το ότι είχα μείνει άνεργη. Για πολλά χρόνια εργαζόμουν ατελείωτες ώρες. Επειδή δεν "φτουρούσε" η προσωπική μου ζωή, η δουλειά ήταν το στήριγμά μου. Δεν πρόλαβα, βέβαια, να σκεφτώ και πολύ, μέσα σε έναν μήνα έγιναν όλα». Για εκείνη, τα μόνα προαπαιτούμενα ήταν να είναι ο δότης μελαχρινός και ψηλός: «Δεν με ενδιέφερε τίποτε άλλο» εξηγεί. Στάθηκε ανέλπιστα τυχερή, καθώς έμεινε έγκυος με την πρώτη εξωσωματική: «Δεν θα το έκανα πάνω από δύο-τρεις φορές. Ψυχολογικά δεν θα το άντεχα».
«Πιστεύω πραγματικά ότι είναι το πιο σωστό πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου» λέει για τη γέννηση του γιου της. Τις πρώτες 50 ημέρες μετά τον τοκετό έμεινε στους γονείς της, οι οποίοι, παρ' ότι εν γένει «παλαιών αρχών», της προσέφεραν και της προσφέρουν αμέριστη ψυχική και οικονομική υποστήριξη. «Δεν ένιωσα την απουσία συντρόφου» τονίζει. Θεωρεί ότι, έπειτα από κάποιες αποτυχημένες σχέσεις, η μακρά θητεία της στη μοναξιά την έχει σκληραγωγήσει και για τον σημερινό, απαιτητικό ρόλο της σε μια μονογονεϊκή οικογένεια.
Δεν θα ξεχάσει ποτέ το άδειο βλέμμα μιας υπαλλήλου στο ΚΕΠ όταν πήγε να βγάλει ΑΜΚΑ για το μωρό. «Μου είχε ζητήσει όνομα πατρός και όταν εγώ της απάντησα: "Το έκανα με δότη", "κόλλησε" τόσο πολύ, που γύρισε και με ρώτησε: "Θα το αναγνωρίσει;"». Οι γυναίκες την αντιμετωπίζουν πολύ θετικά, πολλές την βομβαρδίζουν με ερωτήσεις και απορίες. «Καταλαβαίνω τα "μπράβο" και τα "συγχαρητήρια" που μου δίνουν, αλλά από την άλλη σκέπτομαι: "Τι συγχαρητήρια, εγώ απλώς ικανοποίησα μια ανάγκη μου"». Εκείνοι που δείχνουν να σοκάρονται περισσότερο με αυτή την τολμηρή choice mum (μητέρα κατ' επιλογή) είναι οι άνδρες: «Κάποιοι δεν πιστεύουν ότι έχω κάνει παιδί με δότη. Νομίζουν ότι έμεινα έγκυος με κάποιον που μετά με παράτησε. Εχουν φτάσει στο σημείο να "ψαρεύουν" μητέρες φιλενάδων μου για να μάθουν ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού. Σε έναν, μάλιστα, πήγα και μίλησα: "Γιατί κάνεις την κακιά κουτσομπόλα και δεν ήρθες απευθείας σε εμένα;"».
Η Εφη δηλώνει προετοιμασμένη για όλα αυτά που θα αντιμετωπίσει μεγαλώνοντας μόνη της ένα παιδί. Οσο για τον μικρό Πέτρο με τα μεγάλα μάτια, θέλει να τον θωρακίσει, καταθέτοντάς του από νωρίς όλη αυτή την «περίπλοκη» αλήθεια: «Θέλω να είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο άνθρωπος είναι δότης και όχι πατέρας».
Ο άγνωστος Δανός
«Απόφαση για μένα δεν ήταν να κάνω παιδί. Αλλά αυτό ήταν κάτι που σε όλη μου τη ζωή το θεωρούσα δεδομένο. Απόφαση για εμένα θα ήταν να μείνω άτεκνη. Αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσα να το διανοηθώ». Η 45χρονη Φρόσω Μάντζιου, ιδιωτική υπάλληλος, παρακολουθεί τον αεικίνητο, μόλις δύο ετών, γιο της να κόβει βόλτες στον πεζόδρομο της Μηλιώνη, παίζοντας με ένα συνομήλικό του κοριτσάκι. «Αφού δεν προέκυψε με σύντροφο και δεδομένου ότι οι γυναίκες έχουν ημερομηνία λήξης στην αναπαραγωγική τους ικανότητα, είπα ότι το Plan Β ήταν ο δότης σπέρματος».
Καμιά φορά, στην παιδική χαρά την ρωτούν πώς η ίδια είναι τόσο μελαχρινή και ο γιος της σχεδόν Βορειοευρωπαίος. Η αλήθεια είναι ότι ο δικός της δότης εντοπίστηκε έπειτα από εκτεταμένη έρευνα σε μεγάλη και αξιόπιστη τράπεζα σπέρματος της Δανίας: «Σου δίνουν κάποια χαρακτηριστικά, ύψος, βάρος, χρώμα ματιών και μορφωτικό επίπεδο. Επίσης, σου δίνεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ ανώνυμου δότη και μη ανώνυμου. Στην περίπτωση του δεύτερου, εσύ δεν έχεις πρόσβαση σε αυτόν, αλλά το παιδί, όταν πάει 18 χρόνων και εφόσον βέβαια έχει την επιθυμία, μπορεί να τον γνωρίσει. Τον ανώνυμο προτιμούν συνήθως ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας που δεν σκοπεύουν να μιλήσουν ποτέ για αυτό το θέμα στο παιδί. Στη δική μου περίπτωση, που είναι πασιφανές ότι υπάρχει κάπου κάποιος άγνωστος που είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού αυτού, επέλεξα σαφώς τον μη ανώνυμο. Αυτό σημαίνει ότι στα 18 του ο Ιάσονας θα μπορεί, αν το επιθυμεί, να πάει να τον γνωρίσει».
Οσον αφορά την ημέρα της αποκάλυψης, η ίδια είναι πεπεισμένη ότι «το παιδί πρέπει να προετοιμαστεί». «Θεωρώ ότι όσο νωρίτερα του ξεκαθαρίσεις την κατάσταση τόσο καλύτερα, επειδή μαθαίνει να το θεωρεί δεδομένο κομμάτι της ζωής του. Δεν θα διστάσω να ζητήσω και τη συμβουλή ενός ειδικού, αν χρειαστεί». Αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ενός ανδρικού προτύπου για τον γιο της: «Γι' αυτό υπάρχουν οι πολύ καλοί θείοι, χωρίς να αποκλείεται και ένας σύντροφος». Η ίδια δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερη περιέργεια να γνωρίσει τον άγνωστο, εξονυχιστικά ελεγμένο για μολυσματικές νόσους και κληρονομικές ασθένειες, Δανό που την κατέστησε μητέρα.
«Μπράβο που τόλμησες»
Για την ίδια, η μητρότητα αυτή (για την οποία αγωνίστηκε με αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής) δεν φέρει κανένα απολύτως στίγμα: «Από τις αντιδράσεις που έχω εισπράξει, που είναι από θετικές μέχρι ενθουσιώδεις, θα έλεγα μάλλον το αντίθετο. Θυμάμαι, όταν ξεκίνησα τις προσπάθειες, ο εξοικειωμένος με την εμπειρία της Γαλλίας εξωσωματιστής με προειδοποίησε: "Δεν ξέρω κατά πόσο είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία για κάτι τέτοιο". Εγώ του απάντησα χαριτολογώντας: "E, θα το κάνουν κάποιες πρωτοπόρες σαν και μένα και θα μάθει!". Θεωρώ ότι σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από όσο νομίζουμε. Από τη στιγμή που υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα και το νομικό πλαίσιο το επιτρέπει (λόγου χάρη, στη Γερμανία γυναίκα χωρίς σύντροφο δεν μπορεί να καταφύγει στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή) δεν είναι παρά ακόμη ένα ταμπού που καταρρίπτεται».
Η ίδια αποφαίνεται ότι δεν νιώθει ενοχές για τις προηγούμενες επιλογές της: «Είχα κάποιες καλές σχέσεις, αλλά όταν εγώ άρχιζα να σκέφτομαι για παιδί, ο εκάστοτε σύντροφος δεν βρισκόταν σε αυτή τη φάση. Μόνο για το ότι είχα δώσει περιθώριο στον εαυτό μου μέχρι τα 40 έχω μετανιώσει. Μέγα λάθος, γιατί παραλίγο να μείνω χωρίς παιδί. Τώρα πια το συζητάω με άνδρες και γυναίκες, προσπαθώ να τους προειδοποιήσω πως όταν πιστεύεις ότι στα 45 σου μπορεί εύκολα να μείνεις έγκυος, φλερτάρεις επικίνδυνα με την ατεκνία. Οι περισσότεροι δεν το πιστεύουν, πέφτουν να με "φάνε"».
Ο μικρός Ιάσονας με τα ελληνικά και τα δανέζικα γονίδια έρχεται στο τραπέζι μας και αρπάζει ένα κομμάτι κέικ. Η μητέρα του χαμογελάει· δείχνει ήσυχη και δυνατή.
Το ρίσκο της αιμομιξίας - Η άποψη των ειδικών
Σύμφωνα με τον Χάρη Καζλαρή, κλινικό εμβρυολόγο και μέλος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (η οποία υφίσταται ακόμη σήμερα, αλλά είναι παντελώς ανενεργή), οι Ελληνίδες χωρίς σύντροφο που καταφεύγουν στην αγορά σπέρματος από τράπεζες με σκοπό την τεκνοποίηση είναι στην πλειονότητά τους άνω των 40 ετών. «Η νομοθεσία υπάρχει, αλλά αυτή τη στιγμή η αγορά της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι χωρίς ελεγκτική αρχή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση για το αν οι τράπεζες σπέρματος τηρούν τους κανόνες της νομιμότητας» τονίζει.
Ως μεγαλύτεροι κίνδυνοι φέρονται η αιμομιξία στη δεύτερη γενιά («αν και μειώνεται διά της διαχύσεως, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός») και οι μολύνσεις. «Νομικά, για παράδειγμα, είμαστε καλυμμένοι ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πάνω από 10 παιδιά ανά δότη, πρακτικά όμως δεν είμαστε. Το πρόβλημα είναι ότι μπορούν να πάνε 20 γυναίκες από την ίδια μικρή πόλη και ο δότης να αραδιάσει 20 ή 30 παιδιά στην ίδια μικρή πόλη. Τότε αυξάνεται πολύ ο κίνδυνος αυτά τα παιδιά να συναντηθούν και να συνάψουν αιμομικτικούς γάμους στη δεύτερη γενεά. Η 'διάχυση' για την οποία μιλούμε είναι ακριβώς αυτό: αν ο δότης κάνει 7 παιδιά στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη και από 1 στη Χάλκη, στα Ιωάννινα, στη Γαύδο, στη Μυτιλήνη και στην Καλαμάτα, η πιθανότητα 2 από αυτά τα 15 παιδιά να τεκνοποιήσουν μαζί είναι πολύ πιο μικρή από το αν ο ίδιος δότης έκανε και τα 15 του παιδιά π.χ. στα Μέγαρα. Εκεί στηρίζονται και οι διεθνείς τράπεζες σπέρματος που πουλάνε σπέρμα μέσω Διαδικτύου. Ο κίνδυνος αιμομιξίας είναι σχεδόν αμελητέος αν ο δότης έχει κάνει 20 παιδιά σε 20 χώρες, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όσο το Βανουάτου, η Ινδία, η Γουαδελούπη και η Νότια Αφρική».
Σύμφωνα με την Αγγελική Παπαϊωάννου, κλινική κοινωνική λειτουργό - ψυχοθεραπεύτρια, το ζήτημα της επιλογής κάποιων γυναικών να κάνουν παιδί με δότη σπέρματος (χωρίς σύντροφο και χωρίς πρόβλημα υπογονιμότητας) συνδέεται με ανάγκες «διάψευσης της πραγματικότητας» και «ψευδαισθητικής παντοδυναμίας», αντλώντας δυνατότητες από την επιστήμη. Το θέμα είναι πολυσύνθετο και ιδιαίτερα ευαίσθητο. Για παράδειγμα, στο επιχείρημα που προβάλλεται συχνά ότι υπάρχουν και άλλες οικογένειες με τον πατέρα απόντα, η κυρία Παπαϊωάννου απαντά: «Ακόμη και αν ο πατέρας έχει φύγει, δεν παύει να υπάρχει στο βίωμα, στην ιστορία της μητέρας. Εκείνη με τη σειρά της θα μεταγγίσει το βίωμα αυτό στο παιδί. Ο πατέρας αυτός μπορεί να είναι πιο έντονα παρών μέσα από την απουσία του. Θα υπάρξει τελικά στην ιστορία του παιδιού. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Τι μπορεί να υπάρξει από έναν αόρατο, χωρίς σώμα, δότη;».

Πηγή: http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=460020

'Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά' - Στιγκ Λάρσον

fire-girl
H Λίσμπετ Σαλάντερ, ιδιοφυΐα στους υπολογιστές, δε διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Δεν ξεχνά και δε συγχωρεί και όταν συναντά διαφθορά και κακοποίηση, ιδίως απέναντι σε γυναίκες, είναι ανελέητη.
Κηρύσσοντας πόλεμο σ' αυτούς που κινούν τα νήματα της βιομηχανίας του εμπορίου σαρκός χρησιμοποιεί τις ικανότητές της ως χάκερ για να βοηθήσει στην έρευνα που έχει ξεκινήσει ο Μίκαελ Μπλούμκβιστ, εκδότης του περιοδικού Μιλένιουμ. Εμπλέκεται, όμως, άθελά της σε μια διπλή δολοφονία, ενώ η αστυνομία την κυνηγά και για έναν τρίτο φόνο. Όλα τα στοιχεία την ενοχοποιούν και τα δακτυλικά της αποτυπώματα έχουν βρεθεί στο όπλο του εγκλήματος. Καθώς όλες οι δυνάμεις στη Σουηδία αλλά και αποφασισμένοι εγκληματίες είναι στα ίχνη της, η Λίσμπετ δεν έχει άλλη επιλογή: πρέπει να ανακαλύψει και να ξεσκεπάσει την αλήθεια προτού είναι αργά για την ίδια της τη ζωή.
Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας Millennium που έχει σαρώσει τα βραβεία και έχει ενθουσιάσει κριτικούς και αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Ένα μνημειώδες πολιτικοοικονομικό αλλά και ερωτικό θρίλερ που προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη!

Τιμή Πώλησης: 20,18 €
Τιμή Πώλησης Ebook: 14,99 €
Κατηγορία: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σειρά: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Ημ. Έκδοσης: 28/09/2009
Ηλικία: 18+
Ημ. Tελ. Ανατ.: 05/2012
Ανατύπωση: 12η
ISBN: 978-960-453-638-2
ISBN Ebook: 978-960-453-999-4
Σελίδες: 712
Βιβλιοδεσία: ΑΔΕΤΟ
Χιλιάδα Κυκλ.: 45η
Μεταφραστής: Γιώργος Μαθόπουλος
Πηγή: http://www.psichogios.gr/site/Books/show?cid=22661

 

Str8 talking #33 – Σχέση ; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω !

08/06/2012


Λατρεύω τις στιγμές που σκέφτομαι με πλήρη διαύγεια, απαλλαγμένος από τις καταραμένες αμπούλες συναισθηματισμού που με κάνουν δέσμιο των παθών μου , πνίγοντας την λογική μου σε μια κουταλιά νερό . Violà λοιπόν… Πιστεύω θα έχετε ακούσει διάφορους γύρω σας να λένε πως στην ζωή πρέπει να τα νιώσεις όλα . Χαρά και δυστυχία . Ενθουσιασμό και πόνο . Υγεία και αρρώστια . Δάκρυ και γέλιο . Εν μέρει θα συμφωνήσω, γιατί όλα συντελούν στην ωρίμανση της προσωπικότητας μας. Πέρα από την ωρίμανση , καραδοκεί η σαπίλα όμως . Είστε σε θέση να τα ξεχωρίζετε ; Γιατί εγώ ομολογώ πως μέχρι και πριν λίγες μέρες, όλα μου φώναζαν πως σαπίζω και εγώ απαντούσα με επιμονή πως δεν θα υπάρξει ‘’ανάσταση’’ αν δεν έχει προηγηθεί ‘’θάνατος’’ .
Επιστρέφοντας στο νησί μετά από μια υπέροχη εβδομάδα στην Αθήνα, βρέθηκα ξανά αντιμέτωπος με το χειρότερο πρόσωπο της φάσης γνωστής ως ‘’Μου λείπει ο πρώην μου’’ . Για πρώτη φορά δεν έτρωγα τίποτα , παρά μόνο κάπνιζα και έπινα . Είχα γίνει μια κινούμενη δυστυχία. Κάτι που από ότι φάνηκε , καθρεπτιζόταν ξεκάθαρα στο πρόσωπο μου, αφού μέχρι και η σερβιτόρα στο café ‘’Del Mar’’ με κοιτούσε σαν να σκεφτόταν ‘’Τι να κάνω για να τον αποτρέψω από τα χειρότερα ; ‘’ . Αφού στην συνέχεια με ρώτησε αν είμαι από το νησί, με την ίδια περιέργεια που οι φωτορεπόρτερ ρωτούν τις διάσημες σε ποιο σχεδιαστή ανήκει το φόρεμα τους για να μεταδώσουν στα περιοδικά τις σωστές πληροφορίες . Το κουτσομπολιό είναι η τοπική θρησκεία τους , βλέπετε.
Το τελικό χτύπημα ήρθε όταν μου τηλεφώνησε λίγο πριν καταρρεύσω, ζητώντας μου σχέση από απόσταση . Αν και παλιότερα θα το απέρριπτα, πριν καν τελειώσει την πρόταση, τώρα δέχτηκα σκεπτόμενος ‘’ Ας τον έχω και ας είναι μίλια μακριά ‘’ . Λίγο αργότερα και αφού βάλαμε στην άκρη τα συναισθήματα μας ,καταλήξαμε στο ότι και μόνο η υποψία της απιστίας θα μας οδηγήσει στην παράνοια . Οπότε εγκαταλείψαμε την ιδέα πριν καν καρποφορήσει . Μετά από δυο 24ωρά πεσμένος στο κρεβάτι με τα ρούχα ,νηστικός, βρώμικος και πνιγμένος στα δάκρυα μου ένιωσα την απελπισία να με κατακρεουργεί . ‘’ Δυο χρόνια ταλαιπωρούμε με αυτή την υπόθεση . Δυο χρόνια προσπαθώ, αποτυγχάνω, κλαίω και εξαντλώ τον εαυτό μου χωρίς κάτι να αλλάζει . Βαρέθηκα. Γιατί να είναι η αγάπη του σημαντικότερη από την ζωή μου; Αν η αγάπη πονάει τόσο δεν θέλω να αγαπήσω , να ερωτευτώ και να κάνω σχέση ξανά . Αρκετά ! ‘’.
Η στενοχώρια μου μετατράπηκε σε θυμό και ο θυμός στο εισιτήριο για την έξοδο από ένα χαοτικό λαβύρινθο που οικιοθελώς είχα εισέλθει . Και ενώ σκεφτόμουν πως πρέπει να συζητήσω με κάποιον την νέα που στάση , με καλεί η ‘’θεόσταλτη’’ Αντωνία . ‘’Και μετά μας φαίνεται περίεργο όταν ακούμε μερικούς να μην θέλουν δεσμεύσεις και να προτιμούν την ανεξαρτησία τους . Τώρα καταλαβαίνω πως πιθανότατα είναι άτομα σαν και εσένα, που ορκίστηκαν πως δεν θα αφεθούν να περάσουν τα ίδια , μετά από ερωτική απογοήτευση ‘ . Η άποψη της έκανε όλα τα γεμάτα κυνισμό status που βλέπουμε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γνωριμιών – ‘’ Δεν γουστάρω σχέση , μόνο κάποιον νορμάλ να περνάμε καλά ‘’ και ‘’Ψάχνω σεξ , σχεσάκηδες μακριά ‘’ – που παλιά με έκαναν να αναπηδώ από αγανάκτηση, να επιστρέψουν απόψε συνωμοτικά απαλλαγμένα από κάθε απέχθεια με ένα πιο απειλητικό καμουφλάζ .
‘’Δεν θέλω να γίνω σαν και αυτούς ‘’ σκέφτηκα ταραγμένος . ‘’Δεν θέλω να μου στερήσω την ελπίδα ενός έρωτα , να σταματήσω να ζω και να ονειρεύομαι πως κάποια μέρα μπορεί να βρω τον άνθρωπο της ζωής μου , αυτόν που θα γεράσουμε μαζί μόνο και μόνο επειδή φοβάμαι μην πληγωθώ‘’. Ένιωσα πως εναντιωνόμουν στην φύση μου και πως υιοθετούσα έναν τρόπο ζωής τελείως άγνωστο και αφιλόξενο για εμένα . Μετά αναπόλησα όλες τις όμορφες στιγμές που ο έρωτας μπορεί να σου προσφέρει και η αγάπη είναι ικανή να απογειώσει . Όλα τα απογεύματα που ήμουν χωμένος στην αγκαλιά του ενώ βλέπαμε ταινίες , τα δακρυσμένα μάτια του να μου εξομολογούνται την αγάπη του και τα χέρια του να κρατούν τα δικά μου κάθε στιγμή που τον είχα ανάγκη. Σκέφτηκα την ημέρα που καθαρίζαμε το σπίτι που θα συγκατοικούσαμε και τα ερωτικά ‘’παιχνίδια’’ στα διαλλείματα , το σπινθηροβόλο βλέμμα του να με φλερτάρει στις εξόδους μας σε bars και το παθιασμένο σεξ που κάναμε. Σεξ που μπορείς να απολαύσεις, μόνο αν τρέφεις αγνά αισθήματα για κάποιον .
Γιατί όμως να κινούμαστε συνεχώς μεταξύ δυο επιλογών ; Σχέση ή περιστασιακό σεξ ; Υπάρχουν τόσα πράγματα στην ζωή που μπορούν να σου προσφέρουν χαρά, χωρίς κανένα ρίσκο . Γιατί μπορεί η σχέση να ισούται με ευτυχία , πληρότητα , πάθος , ισούται ως επί το πλείστον όμως και με απογοήτευση , δυστυχία , μιζέρια και απανωτά ρίσκα . Το ρίσκο της απιστίας , να σε βαρεθεί , να σε καταπιέζει, να μην σε σέβεται και αν όλα πάνε καλά, το ρίσκο του να δεθείς τόσο πολύ μαζί του ,που ένας χωρισμός να σε ισοπεδώσει .
Η περίοδος που αποφάσισα να ‘’αλλαξοπιστήσω’’ είναι η πλέον ακατάλληλη . Δυο χρόνια σε σχέση άκουγα όλους τους φίλους μου να μου περιγράφουν τα ραντεβού , τα φλερτ και τις ‘’περιπέτειες’’ τους , όσο εγώ αναρωτιόμουν αν πράττω σωστά που δεν ανήκω στην δική τους πλευρά . Και ξαφνικά χωρίζω και όλοι είναι δεσμευμένοι . Φίλοι , ξαδέρφια , γονείς (!) και άγνωστοι μονοπωλούν τις συζητήσεις μας με θέματα έρωτα και αγάπης. Ακόμα και η Ειρήνη, που το αιώνιο της παράπονο ήταν η δυσκολία του να βρει κάποιον να σταθεί επάξια στο πλευρό της , μαντέψτε … με το που επέστρεψα στο club των singles , τον βρήκε!
Πως λοιπόν να αρνηθώ τις σχέσεις όταν μέχρι και οι φίλοι μου ως άλλες σύγχρονες σειρήνες , προσπαθούν να με δελεάσουν άθελα τους να στοχεύσω τον έρωτα , μέχρι ο θεός των σχέσεων να εισακούσει τις προσευχές μου ; Πώς να κηρύξεις πόλεμο σε κάθε ερωτική δέσμευση όταν ο κόσμος έχει πλαστεί να υπηρετεί ζευγαρωμένους , από τα τραγούδια στο ραδιόφωνο μέχρι οι τηλεοπτικές εκπομπές ;
Ίσως να έφτασε η ώρα φίλε μου εγώ, εσύ και ο καθένας που βιώνει ή μάλλον επιβιώνει από παρόμοιες καταστάσεις , να καταλάβουμε πως την φάση της καψούρας την ζήσαμε , τώρα είναι σειρά τους . Και πως όταν εσύ θα πετάς στα ουράνια που ο θεός σου έστειλε έναν νέο έρωτα ή αναβίωσε κάποιον παλιό , εκείνοι θα μουσκεύουν τα σεντόνια με τα δάκρυα τους , ευελπιστώντας ένα ‘’Σε θέλω πίσω’’ να ακουστεί . Κύκλος είναι η ζωή και γυρνά , τώρα εσύ , αύριο ο κολλητός σου.
Άλλωστε η ζωή δεν είναι μόνο δακρύβρεχτες μπαλάντες είναι και dance anthems , δεν είναι μόνο ρομάντζα είναι και ρεαλισμός , δεν είναι μόνο γκόμενοι είναι και φίλοι .Πόσο μου λείπουν οι στιγμές που όταν παρακολουθούσα μια κωμωδία με την παρέα μου δεν σκεφτόμουν ‘’Μου λείπει το γέλιο του’’ αλλά ‘’ Να νοικιάσουμε και το seguel !’’.
Ε ναι λοιπόν , πλέον μπορώ να το πω με σιγουριά ‘’ Δεν θέλω σχέση!’’ . Ε ναι λοιπόν , γιατί ακόμα και εμείς που ο ρομαντισμός αποτελεί την δεύτερη τροφή μας , ανά διαστήματα έχουμε την ανάγκη να είμαστε μόνοι μας απολαμβάνοντας τον υπέροχο ,μοναδικό εαυτό μας μακριά από συγκινησιακές , αυτοκαταστροφικές εμμονές . Στην υγειά μας !
Κώστας Πάρης
kostasp_r@yahoo.gr
πηγή: antivirus

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ομοφυλόφιλοι έχουν δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή

Την συμμετοχή της στην διοργάνωση «Athens Pride 2012» ανακοίνωσε η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ομοφυλόφιλοι έχουν δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή
Με αφορμή την εκδήλωση, η ανακοίνωση αναφέρει πως πρέπει να σταματήσει κάθε μορφή θεσμικών διακρίσεων αλλά και ρατσιστικής βίας ενάντια στους ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες, τους αμφιφυλόφιλους και τις τρανς.
Η ανακοίνωση:
«Η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τη διοργάνωση του "Athens Pride 2012" στην οποία και συμμετέχει, προκειμένου να διατρανωθεί για άλλη μια χρονιά η ανάγκη καταπολέμησης των διακρίσεων και προάσπισης του δικαιώματος στη διαφορετικότητα λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.
Η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έχει σταθεί στο πλευρό των συμπολιτών και συμπολιτισσών μας με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και μάχεται ασυμβίβαστα για την κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους.
Με αφορμή τη διοργάνωση της ετήσιας αυτής σημαντικής εκδήλωσης, θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσει κάθε μορφή θεσμικών διακρίσεων αλλά και ρατσιστικής βίας ενάντια στους ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες, τους αμφιφυλόφιλους και τις τρανς, και ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, όπως κάθε άλλο ζευγάρι που απαρτίζεται από ετερόφυλους συζύγους. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν προσφέρουν κανένα είδος νομικής αναγνώρισης στα ομόφυλα ζευγάρια.
Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας προκειμένου να γίνει σεβαστή η αρχή της ισότητας και της ισονομίας σε όλες ανεξαιρέτως τις πτυχές της, ώστε οι ΛΟΑΤ συμπολίτες και συμπολίτισσες μας να μην στερηθούν κανένα ανθρώπινο δικαίωμά τους, αλλά και να αναδειχτούν οι θετικές όψεις της συνύπαρξης μέσα από τη διαφορετικότητα»

See You at Athens Pride- Θα είμαστε όλοι εκεί!!!


Κεντρική Εκδήλωση: 9 Ιουνίου

    Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας κλιμακώνεται με την μεγάλη Κεντρική Εκδήλωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Επισκεφτείτε την πλατεία από το πρωί, περπατήστε τα περίπτερα των υποστηρικτών οργανώσεων και ελάτε να βαδίσουμε μαζί στην καθιερωμένη παρέλαση που περνά μπροστά από τη Βουλή! Η ημέρα κλιμακώνεται με ένα μεγάλο πάρτυ-συναυλία, ανοιχτό και δωρεάν για όλους/ες μέχρι αργά τα μεσάνυχτα. 11:00 Banner Project – Absent Friends: Άφησε το μήνυμα σου στο πανό μας, προς τιμή, μνήμη και αλληλεγγύη σε όσες/όσους δεν είναι μαζί μας σήμερα. Εργαστήριο πλακάτ
    13:00 – 17:00 DJ sets
    14:00 – 17:00 LGBTQ Olympics 2012 H Colour Youth διεξάγει αγώνες ενάντια στην ομοφοβία με το Rainbow στεφάνι της νίκης
    17:00 Χαιρετισμοί – Opening Addresses
    17:45 Έναρξη Παρέλασης MÄNNER-MINNE – Η Γκέι Χορωδία του Βερολίνου
    18:00 ΠΑΡΕΛΑΣΗ – PARADE
    20:00 – 00:00 Πάρτυ & Συναυλία DJ sets, DRAG show από τις ΚΟΥΚΛΕΣ Συναυλία με τους/τις:
    • ΕΒΕΛΙΝΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ με τους ZAND THE BAND
    • ΡΑΛΛΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ
    • ΚΕΛΛΥ ΚΑΛΤΣΗ
    • LEON
    • ΜΑΤΟΥΛΑ ΖΑΜΑΝΗ μαζί με τους ANGRY BIRDS
    • MY WET CALVIN
    • ILIA DARLIN
    • TAREQ
    Concept-Καλλιτεχνική επιμέλεια: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΗΓΟΣ

ΑΓΑΠΑ ΜΕ-ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ...


Δελτίο Τύπου για την Κεντρική Εκδήλωση, Athens Pride 2012
ATHENS PRIDE 2012
9 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΑΓΑΠΑ ΜΕ, ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ


Η μέρα της LGBT γιορτής της ορατότητας και της πολυχρωμίας έρχεται το Σάββατο 9 Ιουνίου. Φέτος απαντάμε στην κρίση με το δικό μας τρόπο: Αγάπα με, είναι δωρεάν. Με το σύνθημά μας τονίζουμε την ανάγκη των LGBT ατόμων για απόλυτη αποδοχή και σεβασμό, τόσο στο θεσμικό όσο και στο διαπροσωπικό επίπεδο. Τονίζουμε ότι η αγάπη συνδέει τις κοινωνίες και το μίσος τις αποσαθρώνει.

Σε περιόδους κρίσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάντα τα πρώτα θύματα. Σε αυτή τη διαπίστωση συνηγορεί η άνοδος ενός κόμματος που βασίζεται στο μίσος εναντίον άλλων, όπως κι η πρωτοφανής πολλαπλή παραβίαση δικαιωμάτων από κυβερνητικούς φορείς στην υπόθεση με τις εκδιδόμενες γυναίκες.

Σε αυτά τα τελευταία δύο χρόνια της κρίσης, στάσιμη έμεινε και κάθε προσπάθεια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά την προεκλογική του δέσμευση, για την προώθηση του συμφώνου συμβίωσης. Τη σιωπή επέλεξαν και τα άλλα τρία κόμματα στη Βουλή που έχουν φερθεί να στηρίζουν θεωρητικά αιτήματά μας κατά το παρελθόν (Σύριζα, Δημοκρατική Συμμαχία, Δημοκρατική Αριστερά).

Η δυναμική των δικαιωμάτων συνεχίζει όμως. Σε αυτή την πορεία προς την ισότητα, το Athens Pride έρχεται να συμβάλει μέσα από την πολύχρωμη κι ειρηνική πορεία του και την ολοήμερη γιορτή στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Για την οργανωτική επιτροπή του Athens Pride 2012
Andrea Gilbert, Εκπρόσωπος +306974187383

Κυκλοφορεί το 6ο τεύχος της “Νταλίκας”

        
Κυκλοφορεί το 6ο τεύχος του περιοδικού της ΛΟΑ “Νταλίκα”
Με πλούσια ύλη, άρθρα, συνεντεύξεις, επίκαιρο κόμικ ,
λεσβιακό λόγο, υπέροχες φωτογραφίες και άλλα πολλά.

Θα την βρείτε στην Αθήνα στα βιβλιοπωλεία:
Πολύχρωμος Πλανήτης Αντωνιάδου 6 (και Πατησίων, δίπλα στην ΑΣΟΕ)
Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο Θεμιστοκλέους 37 (και Σόλωνος)
Βιβλιοπωλείο Ναυτίλος Χαριλάου Τρικούπη 28 (μεταξύ Ακαδημίας και Σόλωνος)
Σύντομα θα μπορείτε να τη βρείτε και στη Θεσσαλονίκη στο βιβλιοπωλείο Πυξίδα.

Και φυσικά το Σάββατο 9 Ιουνίου, ημέρα που γιορτάζουμε την περηφάνια μας, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στο περίπτερο της Λεσβιακής Ομάδας Αθήνας, μαζί με τα προηγούμενα τεύχη και άλλο λεσβιακό και φεμινιστικό υλικό.

«Οι γονείς μας το ξέρουν»

Όλο και περισσότερες νέες λεσβίες και γκέι αποφασίζουν να υπερασπίσουν την αξιοπρέπειά τις και να διεκδικήσουν τον σεβασμό των άλλων λέγοντας την αλήθεια για την εαυτή τις

.....

Οταν οι γονείς κλείνουν την πόρτα
........
Η 22χρονη Φωτεινή, φοιτήτρια Φυσικοθεραπείας, μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Ισχυρίζεται ότι εννέα ετών συνειδητοποίησε ότι της αρέσουν τα κορίτσια: «Παρατήρησα ότι αυτό που αισθάνονταν οι φίλες μου για τα αγοράκια εγώ το αισθανόμουν για εκείνες». Στα 15 της, ύστερα από ένα τυχαίο γεγονός, αναγκάστηκε να το αποκαλύψει στη μητέρα της: «Εκείνη δεν το αποδεχόταν, θεωρούσε ότι περνώ μια φάση και ότι θα μου περάσει. Δεν ήθελε να το μάθει η κοινωνία στο Ναύπλιο». Εγιναν πολλοί τσακωμοί στο σπίτι. Η ίδια δεν το έχει πει ακόμη στον πατέρα της. Ελπίζει να μιλήσει ανοιχτά σε όλη την οικογένεια σύντομα: «Όλες φέρνουν τους συντρόφους τις στο σπίτι στις γιορτές και εγώ δεν μπορώ. Με καταπιέζει αυτό. Δεν μπορώ να υποκρίνομαι. Θέλω να τους γνωρίσω την κοπέλα μου». Μπορεί η αποδοχή των φιλενάδων της να την παρηγορεί, αλλά για τη Φωτεινή η γαλήνη θα επέλθει με την αποδοχή από την οικογένειά της.
...............

Τι λένε οι ειδικές

Σύμφωνα με το βιβλίο «Η νέα λεσβία έφηβη» των εκδόσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι περισσότερες αποκαλύπτουν τον προσανατολισμό τις στον στενό κύκλο τις λίγο πριν ή λίγο μετά την αποφοίτησή τις από το λύκειο. Οι λεσβίες έχουν την πρώτη ερωτική επαφή κατά μέσο όρο στα 16 και τα αγόρια όταν γίνονται 14. Η μέση ηλικία στην οποία αρχίζουν να νιώθουν έλξη για το ίδιο φύλο είναι τα δέκα χρόνια. Τα κορίτσια τείνουν να το συνειδητοποιούν έναν χρόνο αργότερα από τα αγόρια. Τις στατιστικές αυτές επικυρώνουν με τις αφηγήσεις της Φωτεινής, του Στέφανου, του Βαγγέλη.

Παρενόχληση στο σχολείο

Αναζήτησα την Ελενα, υπεύθυνη επικοινωνίας της ομάδας υποστήριξης Lbtiq νέων «Colour Youth»: «Δεν υπάρχουν έρευνες σχετικά με το τι συμβαίνει με την παρενόχληση μαθητριών στα σχολεία. Ως ομάδα “Colour Youth” δεν έχουμε βρει καμία έρευνα και θεωρώ ότι είναι ενδεικτικό της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας το γεγονός ότι δεν μας απασχολεί ως θέμα». Στις Ην. Πολιτείες φαινόμενα παρενόχλησης έγιναν γνωστά τα τελευταία χρόνια, διότι πολλά περιστατικά έχουν οδηγήσει σε αυτοκτονίες μαθητριών. «Μέχρι και ο Ομπάμα έφτασε σε σημείο να μιλήσει για το θέμα» επισημαίνει η Ελενα.

....... Επιστημόνισες εξηγούν ότι η λεσβοφοβία μπορεί να προκαλείται από τάση λεσβιακότητας, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από το πρόσωπο. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, Ρίτσαρντ Ράιαν, η οποία δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2012 στο «Journal of Personality and Social Psychology», «όσες αισθάνονται έντονα λεσβοφοβικά αισθήματα πρέπει να κάνουν μια συζήτηση με την εαυτή τις».

Οι αλήθειες των άλλων

Η Φωτεινή γνωρίζει ότι η σεξουαλική της ταυτότητα είναι εμφανής. Φοράει ανδρικά ρούχα, επειδή νιώθει άνετα μέσα σε αυτά. Στην εφηβεία φορούσε γραβάτες, τιράντες και κοστούμια. Οταν ήταν 18 ετών έκοψε τα μαλλιά της κοντά. Ωστόσο, την ενοχλούν τα στερεότυπα: «Δεν είμαστε όλες αγοροκόριτσα, ούτε συμμετέχουμε σε ερωτικά τρίγωνα με άνδρες. Οι λεσβίες παραμένουμε γυναίκες, ό,τι και αν δείχνουμε στον έξω κόσμο. Ούτε γκέι είναι αυτός που μιλάει με λεπτή φωνή. Δεν είναι όλες σεξομανείς και καθόλου μονογαμικές-οί». Στη Φωτεινή αρέσει ο τύπος της γυναίκας που θα περιποιηθεί την εαυτή της, που θα φορέσει φόρεμα και γόβες, η γυναίκα που έχει ο άνδρας στο μυαλό του: «Υπάρχουν κορίτσια τόσο θηλυκά, που δεν διανοείσαι ότι είναι λεσβίες».
......................
Εξηγεί ο Βαγγέλης, θυμάται μια δήλωση του Κρίστοφερ Χίτσενς ότι «η λεσβιακότητα, ομοφυλοφιλία δεν είναι μια άλλη μορφή σεξ, είναι μια άλλη μορφή αγάπης». Μόλις το 1973 η American Psychological Association (Αμερικανική Ενωση Ψυχολογίας) αφαίρεσε την λεσβιακότητα από τον κατάλογο των ψυχικών ασθενειών, στον οποίο είχε προστεθεί λόγω της επικράτησης ισχυρών κοινωνικών και θρησκευτικών προκαταλήψεων. Σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες, η λεσβιακότητα δεν είναι ψυχική ασθένεια, επειδή οι άνθρωποι που αισθάνονται την έλξη για το ίδιο φύλο δεν μεταπίπτουν σε κατάσταση σύγχυσης ούτε γίνονται επικίνδυνες για τις άλλες-ους
– δύο χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την κόκκινη γραμμή μεταξύ ψυχικής υγείας και ψυχικής ασθένειας.

Ασφαλώς, ο σεξουαλικός προσανατολισμός παραμένει αντικείμενο έρευνας ψυχολόγων και βιολόγων. Δεν υπάρχει απλή απάντηση για ποιον λόγο γεννιέται καμιά λεσβία. Ερευνες οδηγούν σε αντιφατικά ευρήματα: γονιδιακοί, ορμονικοί παράγοντες ή κοινωνικές επιρροές; Σε συνέδριο στο ψυχαναλυτικό κέντρο Anna Freud του University College London (UCL), υποστηρίχθηκε ότι «η λεσβιακότητα θεωρείται φυσιολογική παραλλαγή στη σεξουαλική ανάπτυξη. Παρατηρείται και στο ζωικό βασίλειο. Η σεξουαλική επιθυμία είναι αυτή καθαυτή ανεξιχνίαστη. Η διαστροφή κρίνεται από το πώς χρησιμοποιείς το αντικείμενο του πόθου σου, όχι από το ποιο είναι αυτό».

...................


Τα αποσπάσματα της είδησης τα βρήκαμε στις 11.5.12 στην εφημερίδα το Βήμα στην http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=457206#.T8z45KEXic4.facebook
πηγή: lesbian bi mafia

Οι stars που δεν φοβήθηκαν να αποκαλύψουν την σεξουαλική τους ταυτότητα

Επιμέλεια: Ευαγγελία Ντούρου

Ο τύπος δε διστάζει να διασπείρει ένα σορό φήμες για τη σεξουαλικότητα των stars, όμως εκείνοι κάνουν τις αποκαλύψεις για την προσωπική τους ζωή όταν νιώθουν έτοιμοι για κάτι τέτοιο.

Όπως ας πούμε ο Ricky Martin που μπορεί από την πρώτη στιγμή που βγήκε στο τραγούδι να κυκλοφορούσαν οι φήμες ότι είναι ομοφυλόφιλος, εκείνος όμως το παραδέχθηκε μόλις το 2010 όταν έγραψε στο προσωπικό του blog: «Είμαι περήφανος που μπορώ να πω ότι είμαι ένας ομοφυλόφιλος άνδρας».

Μια ακόμα πασίγνωστη ομοφυλόφιλη είναι και η Ellen Degeneres που θεωρείται από τα πιο ισχυρά πρόσωπα του Hollywood. Η ηθοποιός και παρουσιάστρια αποκάλυψε την σεξουαλική της ταυτότητα το 1997 στην εκπομπή της Oprah ενώ δηλώνει πανευτυχής σύζυγος της καλής της Portia De Rossi.

Ο Neil Patrick Harris έκανε το δικό του outing το 2006, όταν και αποκάλυψε τη σχέση του με τον David Burtka. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι ήξερε πως είναι gay από την ηλικία των ετών.

Στο ίδιο κλίμα και ο Jim Parsons. Αν και ποτέ δεν είχε προσπαθήσει να κρύψει την σεξουαλική του ταυτότητα. Αρκετοί τον είχαν δει μαζί με τον επί δέκα χρόνια σύντροφό του Todd Spiewak, ενώ ο ίδιος όποτε παραλάμβανε κάποιο βραβείο πάντα τον ευχαριστούσε. Απλά τώρα έγινε η αποκάλυψη και επίσημα, μέσω των New York Times παρακαλώ.


Τον Μάιο του 2012 αποκάλυψε ότι έχει σχέση με γυναίκα και η Jillian Michaels, η οποία ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι η καλή της περιμένει παιδί και ότι υιοθέτησαν ένα δίχρονο κοριτσάκι.

Και μπορεί πολλοί να λένε ότι η Amber Heard είναι το τρίτο πρόσωπο στο γάμο του Johnny Depp με τη Vanessa Paradis, το κορίτσι όμως έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό τις προτιμήσεις της, αφού από το 2008 έχει σχέση με την Tasya van Ree.

Φυσικά από τη λίστα μας δε θα μπορούσε να λείπει η Cynthia Nixon, η Miranda από το Sex & The City η οποία προσφάτως αποφάσισε και να αποκαταστήσει την επί οχτώ χρόνια σύντροφό της Christine Marinoni. Οι δυο τους έχουν μαζί ένα μωρό, ενώ η ηθοποιός έχει δύο μεγαλύτερα παιδιά από προηγούμενη σχέση της.

Όσον αφορά στον Adam Lambert, αρκετοί θαυμαστές του αναρωτιόντουσαν αν είναι ή όχι gay από τη στιγμή που εμφανίστηκε στο American Idol. Οπότε κι αυτός είπε να μην τους αφήσει με την αγωνία και μέσω του Rolling Stone έκανε τις μεγάλες αποκαλύψεις: «Δεν νομίζω ότι θα εκπλήξει κανέναν αν ακούσει ότι είμαι gay», είπε.

Τέλος ο Lance Bass των Ν’ SYNC αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις το 2006 σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό People. Οι παπαράτσι τον είχαν… «συλλάβει» άπειρες φορές να συχνάζει σε gay bars, οπότε είπε κι αυτός να το πει και να ξαλαφρώσει.
πηγή: star.gr

Ομοφυλόφιλη δηλώνει η Κάρολαϊν από την Τόλμη και Γοητεία

"Είμαι εδώ! Είμαι ομοφυλόφιλη!", είπε σε συνέντευξή της στο περιοδικό TV Guide η Joanna Johnson, η γνωστή μας περισσότερο ως Καρολάιν Σπένσερ.
«Όταν συνειδητοποίησα ότι ήμουν γκέι, στα είκοσι μου, δεν είχαμε πρότυπα, όπως η Ellen Degeneres. Δεν είμαι διάσημη τόσο διάσημη όσο αυτές οι κυρίες, αλλά υποθέτω ότι είναι η σειρά μου να κάνω λίγο το ...κομμάτι μου. Είναι η ώρα να ζήσω μια πλήρη και αυθεντική ζωή!», δηλώνει χαρακτηριστικά η ηθοποιός στο περιοδικό «TV Guide»
Η σειρά που για αρκετά χρόνια καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό δεν είναι άλλη από την Τόλμη και Γοητεία. Ξεκίνησε το 1987 και έγραψε την δική της ιστορία με πρωταγωνιστές τους Μπρουκ, Ριτζ, Θορν, Καρολάιν, Έρικ, Στέφανι... Φόρεστερ, Λόγκαν.

Σήμερα, η σειρά συνεχίζεται ακόμα, έχοντας όμως χάσει κατά πολύ την αίγλη της. Οι πρωταγωνιστές της και οι δολοπλοκίες τους, ωστόσο, έχουν κρατήσει ισχυρή θέση θέση στο μνημονικό μας. Κι ενώ έχουν περάσει 25 χρόνια από την πρεμιέρα και χιλιάδες επεισόδια, μία από τις βασικές πρωταγωνίστριες, αποφάσισε να φανερώσει πτυχές από την προσωπική της ζωή στο κοινό και τους θαυμαστές της.
Ειρήνη Ν.
πηγή: madata.gr