Το προηγούμενο Σάββατο ήμουν στην Ξάνθη για την ημερίδα που οργάνωσε η Γ.Γ. Νέας Γενιάς με τη συνεργασία της Θετικής Φωνής και του City Uncovered. Θέμα της ανοιχτής συζήτησης, η σεξουαλική διαφορετικότητα των νέων στην οικογένεια και το σχολείο. Η εκδήλωση έγινε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (πανέμορφος χώρος ανακαινισμένης καπναποθήκης) και ήταν οργανωμένη γύρω από παρουσιάσεις πέντε ομιλητών (Γεωργία Τζαμαλούκα – κοινωνική ψυχολόγος, Αλεξάνδρα Βασιλείου – ψυχοθεραπεύτρια, Αγγελική Σηφάκη – εκπαιδευτικός, Εύκλεια Παναγιωτίδου – μέλος της ομάδας Good As You(th), Φιλίππα Διαμάντη – εκπαιδευτικός) και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, με το συντονισμό της Μαριανέλλας Κλώκα – διευθύντριας της Θετικής Φωνής.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση πολλαπλών οπτικών πάνω στο θέμα του ΛΟΑΤ σεξουαλικού προσανατολισμού των νέων. Πως αντιλαμβανόμαστε τη σεξουαλικότητα, τι θέματα αναδύονται για την οικογένεια και τους εφήβους που ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός δεν είναι ετεροφυλόφιλος; Τι ρόλο παίζει η εκπαίδευση στην περιθωριοποίηση; Ποια είναι τα προσωπικά βιώματα ΛΟΑΤ εφήβων; Τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στην εκπαίδευση;
Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 7.15 και τελείωσε σχεδόν τρεις ώρες αργότερα. Δεν περιμέναμε πολύ κόσμο, ήταν μια κρύα βραδιά και το θέμα της εκδήλωσης τέτοιο που πιθανά δυσκόλευε την παρουσία ανθρώπων. Πολλές φορές, ακόμα και το να βρεθείς σε μια τέτοια εκδήλωση σε βάζει σε κίνδυνο στιγματισμού και περιθωριοποίησης. Ειδικά σε μια μικρή πόλη όπου, λίγο ως πολύ, όλοι γνωρίζονται. Κι όμως. Η αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης γέμισε. Γονείς, εκπαιδευτικοί, μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας, νέοι, ακτιβιστές.
Η καμπάνια της Γ.Γ.Ν.Γ. είναι η πρώτη επίσημη κρατική καμπάνια που αναδύει το θέμα της σεξουαλικής ποικιλομορφίας και η παρουσία του Γ.Γ. Νέας Γενιάς Γιάννου Λιβανού σημαντική. Δεν είναι αυτονόητη η θεσμική στήριξη στην αξιοπρεπή ζωή και στα δικαιώματα όλων των μελών της κοινωνίας.
Οι ομιλίες ουσιαστικές και επικεντρωμένες σε μια διαφορετική οπτική πάνω στο σεξουαλικό προσανατολισμό και την ομοφοβία. Τι ρόλο παίζει η κοινωνικοποίηση μας στην ομοφοβία, πως μπορούμε να στηρίξουμε τις οικογένειες των ΛΟΑΤ εφήβων και νέων, τι ρόλο παίζει η εκπαίδευση και ο λόγος που χρησιμοποιούμε στη δημιουργία συνθηκών περιθωριοποίησης, τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στην εκπαίδευση, ποια είναι η προσωπική εμπειρία μιας εφήβου που βιώνει στην ομοφοβία μέσα στην οικογένεια της και στον κοινωνικό περίγυρο;
Η συζήτηση με το κοινό κράτησε πάνω από μια ώρα. Οι ερωτήσεις πολλές. Εξ ίσου πολλές και οι τοποθετήσεις. Όχι αναγκαστικά σύμφωνες με τη θέση των ομιλητών. Κι εκεί ήταν ο πλούτος της εκδήλωσης. Στην ικανότητα των περίπου εβδομήντα ανθρώπων στην αίθουσα να δημιουργήσουν ένα ‘δοχείο’ για τον απαραίτητο διάλογο. Ένας διάλογος που ανήκει στην κοινωνία ολόκληρη, αλλά αφήνεται στις πλάτες των ΛΟΑΤ και των οικογενειών τους. Οι συγκεντρώσεις ανθρώπων με παρόμοια στάση (είτε υπέρ, είτε ενάντια) έχουν σαφώς το ρόλο τους και τον ενδυναμωτικό τους χαρακτήρα. Αλλά μια μάζωξη με ανθρώπους με διαφορετική στάση που δεν διαλύεται από συγκρούσεις αλλά ολοκληρώνεται με απόπειρα διαλόγου, αυτή είναι μια ελπιδοφόρα μάζωξη.
Ο συντονισμός της εκδήλωσης από τη Μαριανέλλα Κλώκα υποδειγματικός, η θεσμική παρουσία του Γ.Γ. Νέας Γενιάς στο πάνελ σημειολογικά σημαντική, οι ομιλίες συγκροτημένες και το κοινό θαρραλέο στις τοποθετήσεις, ερωτήσεις και αντιρρήσεις του.
Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μπροστά μας। Όπως ρώτησε κι ένας από τους νέους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ‘πόσοι νέοι χρειάζεται να αυτοκτονήσουν πριν καταλάβουμε ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν;’. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Σαν επαγγελματίες, σαν οικογένειες, σαν φίλοι, σαν κοινωνικά όντα. Η ομοφοβία είναι μια από τις πιο κοινωνικά αποδεκτές στάσεις περιθωριοποίησης. Είναι τόσο αποδεκτή σαν στάση που συχνά δεν αναγνωρίζεται καν, θεωρείται μια φυσική στάση. Ο δρόμος μακρύς και επίπονος. Αλλά, εκδηλώσεις σαν αυτές της Ξάνθης βάζουν το λιθαράκι τους για έναν πιο ανθρώπινο κόσμο με δικαιώματα για όλους.
πηγή: http://networkedblogs.com/tgkG9