Η πρωθυπουργός παντρεύτηκε τη φίλη της
ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ Διεθνή νίκη στον αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων συνιστά ένας γάμος που έγινε την Κυριακή στην Ισλανδία. Η πρωθυπουργός της χώρας Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ παντρεύτηκε στο Ρέικιαβικ τη σύντροφό της Γιονίνα Λεοσντότιρ, μετά την κατάθεση αίτησης μετατροπής της ήδη υφιστάμενης πολιτικής ένωσής τους σε γάμο. Το ζευγάρι επέλεξε τη συγκεκριμένη ημέρα για τον συμβολικό χαρακτήρα της: μόλις πριν από λίγες ώρες είχε τεθεί σε ισχύ νόμος που καθιερώνει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
Ως τώρα τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια στην Ισλανδία μπορούσαν να συνάπτουν νομικούς δεσμούς και να απολαμβάνουν αρκετά από τα δικαιώματα των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, όμως αυτό δεν θεωρούνταν πραγματικός γάμος. Το ισλανδικό Κοινοβούλιο, με νόμο ο οποίος υιοθετήθηκε ομόφωνα στις 12 Ιουνίου, νομιμοποίησε τους γάμους των γκέι. Η 68χρονη κεντροαριστερή πολιτικός, η μακροβιότερη βουλευτής της Ισλανδίας και υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων για εννέα χρόνια, είναι η πρώτη ανοιχτά λεσβία πρωθυπουργός στον κόσμο. Σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο γάμος της κυρίας Σιγκουρνταρντότιρ δεν αποτέλεσε σημαντικό θέμα στο προοδευτικό ισλανδικό κράτος. Η κυρία Σιγκουρνταρντότιρ, η οποία ανήλθε στην εξουσία τον Φεβρουάριο του 2009, ζει με την κυρία Λεοσντότιρ, διάσημη ισλανδή δημοσιογράφο και συγγραφέα, εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας υπογράψει μαζί της σύμφωνο συμβίωσης από το 2002.
Η «Αγία Γιοχάνα», όπως την αποκαλούν τα Μέσα στη χώρα της, έχει και δύο παιδιά από τον πρώτο της, «στρέιτ» γάμο, αν και οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για άλλα χαρακτηριστικά της: την εκτιμούν για την έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση της. Ως αεροσυνοδός εργάστηκε σκληρά για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα του κλάδου της, το 1978 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, ενώ εννέα χρόνια αργότερα πήρε το πρώτο της χαρτοφυλάκιο. Ουδέποτε έκρυψε τις σεξουαλικές προτιμήσεις της, κάτι που οι ισλανδοί ψηφοφόροι εκτίμησαν δεόντως. Τον περασμένο Νοέμβριο η δημοφιλία της εκτοξεύθηκε, σύμφωνα με δημοσκόπηση, στο 73%.
Πρωτοπόροι σε ζητήματα ανεκτικότητας απέναντι σε γκέι πολιτικούς αποδεικνύονται και οι Βρετανοί, ειδικά το κόμμα των Εργατικών, όπου τέσσερα στελέχη του έχουν δηλώσει την ομοφυλοφιλία τους. Την αρχή έκανε το 1984 ο Κρις Σμιθ, ενώ ακολούθησαν ο Νικ Μπράουν, ο Μπεν Μπράντσο και ο Πίτερ Μάντελσον. Επίσης η Ζυρίχη έχει εδώ και έναν χρόνο την πρώτη ανοιχτά λεσβία δήμαρχο, την Κορίνε Μάους, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο της Σουηδίας συμμετέχουν δύο ανοιχτά γκέι πολιτικοί, ο Αντρέας Κάρλσγκρεν και ο Τομπίας Μπίλστρεμ . Η Γερμανία έχει ακόμη ομοφυλόφιλους δημάρχους σε δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της: στο Βερολίνο τον Κλάους Βόβεραϊτ και στο Αμβούργο τον Ολεφον Μπόιστ. Ανοιχτά ομοφυλόφιλος είναι επίσης ο Γκίντο Βέστερβελε , ηγέτης του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDΡ), αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της γερμανικής κυβέρνησης. Ο πλέον ευαίσθητος πολιτικός απέναντι σε ζητήματα σεξουαλικής ταυτότητας είναι ο γκέι δήμαρχος Παρισίων Μπερτράν Ντελανοέ, ο οποίος υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των ομοφυλοφίλων για ίσα νομοθετικά δικαιώματα. Μάλιστα παρελαύνει κάθε χρόνο ως επικεφαλής της παρέλασης του «Gay Ρride» στο Παρίσι.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=340455&dt=29/06/2010#ixzz0sKIQ514O