Ο Ολλανδός συντάκτης του Mate Jurriaan Teulings ήρθε στην Θεσσαλονίκη διαβασμένος. Αναφέρομαι στο αφιέρωμα των New York Times (2007) όπου γράφτηκε πως η Θεσσαλονίκη είναι το Σηάτλ των Βαλκανίων. «Αν προσθέσεις στην καταπληκτική νυχτερινή ζωή, στην μουσική και καλλιτεχνική σκηνή, την ακμάζουσα γκέι σκηνή της πόλης και την παραλία, τότε έχεις την Βαρκελώνη των Βαλκανίων. Αν προσθέσεις τα ζοφερά street art, την ανεργία και την φθηνή μπύρα στην εξίσωση, τότε η Θεσσαλονίκη γίνεται το Βερολίνο των Βαλκανίων» συμπληρώνει ο συντάκτης.
Το οδοιπορικό του ξεκινά από το λεσβιάδικο Bigaroon όπου ανακαλύπτει τις ιδιαιτερότητες του ούζου. Σημειώνει βέβαια ότι δεν παίζει καθόλου φλερτ, όπως θα περίμενε κανείς, αναφερόμενος στο στερεότυπο που θέλει τους Έλληνες να είναι «σαν τους Ιταλούς αλλά με περισσότερη τρίχα στο στήθος» και να φλερτάρουν ασύστολα τους πάντες.
Στη συνέχεια ξεναγείται στην Άνω Πόλη, στο Επταπύργιο, στο ροζ σπίτι του Κεμάλ, και κάνει αναφορές στην αδερφή του Μεγαλέξανδρου που έδωσε το όνομα της στη πόλη, καθώς και στο Ρωμαικό, Βυζαντινό και Οθωμανικό παρελθόν της νυφούλας του Θερμαϊκού.
«Η Θεσσαλονίκη είναι μια νεανική πόλη με αστείρευτη ενέργεια. Σύμφωνα με το κείμενο της υποψηφιότητα της για την European Youth Capital 2014, το 50% του πληθυσμού είναι νεολαία, 150,000 από αυτούς είναι φοιτητές.»
«Αν η ωριμότητα μια γκέι σκηνής μπορεί να μετρηθεί σύμφωνα με το ποσοστό των γκέι που έχουν βγει από την ντουλάπα, τότε η γκέι σκηνή της Θεσσαλονίκης είναι ακόμα έφηβη», λέει ο Teulings διαπιστώνοντας ότι πολλοί γκέι της πόλης δεν έχουν ανοιχτεί ακόμα στους γονείς τους, από σεβασμό στα θρησκευτικά τους δόγματα.
«Αυτό που σίγουρα βοηθά στο να ανοιχτούν οι γκέι στον περίγυρό τους είναι ο νέος δήμαρχος της πόλης, ο Γιάννης Μπουτάρης, που υποστηρίζει ανοιχτά την γκέι κοινότητα. Πρόκειται για έναν ασυνήθιστο, αντισυμβατικό δήμαρχο. Μετά από 15 χρόνια συντηρητικούς δημάρχους, η Θεσσαλονίκη επέλεξε έναν 69χρονο οινοποιό που είναι αναντίρρητα αριστερός. Φορά σκουλαρίκι και έχει τατουάζ μια σαύρα, είναι πρώην αλκοολικός και έχει παραδεχτεί στη δημόσια τηλεόραση ότι έχει κάνει ναρκωτικά όταν ήταν νέος. Κι όπως αναμενόταν, δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τον αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης Άνθιμο για τις δηλώσεις του.»
Στη συνέχεια το αφιέρωμα μιλά για την συνέντευξη του Μπουτάρη στο Screw, για τον γκέι γάμο, για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Χάρυ Κλυν, και συνεχίζει παραθέτοντας τις απαντήσεις που έδωσε ο δήμαρχος για το θέμα στο Mate. «Θα συνεχίσω να εκφράζω τις απόψεις μου ελεύθερα και να προωθώ την ανεκτικότητα και την αποδοχή, όπως θα έκανα και με κάθε άλλη κοινωνική ομάδα που ζητά υπεράσπιση και προστασία, και θα συνεχίσω να στηρίζω κάθε ΛΟΑΤ πρωτοβουλία που συμφωνεί με τους στόχους της δημαρχίας και συμβάλει στο καλό της πόλης.»
«Νομίζω ότι η Θεσσαλονίκη, συγκριτικά με άλλες Βαλκανικές ή Νοτιοευρωπαϊκές πόλεις, είναι σαφώς πιο ανεκτική, χάρη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας και στο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πόλη κρατάει βέβαια μια συντηρητική στάση σε θέματα που είναι καινούρια και 'εκτός του κυρίου ρεύματος', ακριβώς γιατί δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτά. Όπως η Γυμνή Ποδηλατοδρομία, όπου 4 χρόνια πριν είχαμε τη σύλληψη ενός συμμετεχοντος, αλλά έκτοτε διεξάγεται κανονικά» λέει ο δήμαρχος.
Το θέμα γυρνάει στο Pride και το Mate εξετάζει πόσο πιθανό και δυνατό είναι να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη το δικό της φεστιβάλμ περηφάνιας. Εμπόδιο σε αυτό, η Χρυσή Αυγή. Το Screw μιλάει κι αυτό για τη γκέι σκηνή της πόλης στις σελίδες του αφιερώματος. Επίλογος γίνεται με αναφορες στις διαμαρτυρίες για την κρίση αλλά και το πανεπιστημιακό άσυλο. Και κλείνοντας ο συντάκτης σχολιάζει εκτενώς και το Debtocracy, αλλά αναφέρεται και στην ομάδα Sfina ως «a local interventionist group of performance artists who focus on creating surreal situations in urban environments».
Το αφιέρωμα ντύνουν εικόνες από την παραλία, το Επταπύργιο, το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου, τα κάστρα, street art, τον Μπουτάρη, την Αριστοτέλους, το μουσείο φωτογραφίας, το μπαρ Berlin και άλλα hot spots.
To Mate είναι ένα Ολλανδικό γκέι περιοδικό που εκδίδεται σε 3 γλώσσες, Αγγλικά, Ολλανδικά και Ισπανικά. Διάβασε online ολόκληρο το αφιέρωμα από εδώ.
Πηγή: http://www.lifo.gr/team/u10258/25698
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΛΟΥΣΙΟΣ