ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΤΗΝ Α.Λ.Ο.Κ. (ΑΤΥΠΗ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΡΗΤΗΣ)

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ - ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΜΑΣ

http://clubs.pathfinder.gr/lesbiancrete

Πώς θα πω στους φίλους μου ότι είμαι ομοφυλόφιλος;

Ένα ομοφυλόφιλο άτομο που αποφασίζει να αποκαλύψει το σεξουαλικό του προσανατολισμό σε ένα φίλο πρέπει να είναι προετοιμασμένο για αντιδράσεις που δεν περίμενε. Ένας «φιλελεύθερος» φίλος μπορεί να αντιμετωπίσει την αποκάλυψη με μεγαλύτερη δυσκολία απ' ότι ένας «συντηρητικός» φίλος. Είναι σημαντικό για το άτομο να θυμάται ότι οι αντιδράσεις των φίλων του υποδηλώνουν κάτι για τα δικά τους δυνατά και αδύνατα σημεία και όχι για το ομοφυλόφιλο άτομο.
Μια καλή ιδέα για ένα ομοφυλόφιλο άτομο που αποφασίζει να εκδηλωθεί ανοιχτά, είναι να διαθέτει αρχικά ένα υποστηρικτικό δίκτυο ομοφυλόφιλων, ειδικά από άτομα που έχουν αποκαλύψει τον προσανατολισμό τους σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Οι εμπειρίες και η στήριξή τους μπορούν να προσφέρουν μια σταθερή βάση εκκίνησης.
Δεύτερον, πολλές φορές βοηθάει αν η πρώτη αποκάλυψη σε ετεροφυλόφιλο άτομο είναι σχετικά εύκολη. Για παράδειγμα, ο ομοφυλόφιλος μπορεί να μην επιλέξει τον καλύτερό του ετεροφυλόφιλο φίλο, επειδή διακυβεύονται πολλά. Θα ήταν καλύτερο να επιλεγεί κάποιος ο οποίος είναι πιθανό να το αποδεχτεί εύκολα. Επιπλέον, το άτομο αυτό χρειάζεται να είναι αξιόπιστο και ικανό να κρατήσει τα νέα για τον εαυτό του μέχρι ο ομοφυλόφιλος να αποκαλυφθεί και σε άλλα άτομα.
Μια χρήσιμη στρατηγική είναι η εξάσκηση της αποκάλυψης με λεπτομέρειες. Το ομοφυλόφιλο άτομο μπορεί, για παράδειγμα, να φανταστεί τον εαυτό του σε ένα οικείο περιβάλλον όπου ο ίδιος και ο φίλος ή η φίλη του θα νιώθουν άνετα. Μπορεί να οραματιστεί τον εαυτό του να νιώθει ευχαριστημένος/η με τον εαυτό του/ της καθώς μοιράζεται κάτι για το οποίο αισθάνεται καλά (και όχι κάτι για το οποίο πρέπει να απολογηθεί).
Καλό είναι, επίσης, να υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε το θέμα να συζητηθεί αναλυτικά αν όλα πάνε καλά, καθώς και να υπάρχει ένας ομοφυλόφιλος φίλος διαθέσιμος για υποστήριξη μετά την αποκάλυψη.
Οπωσδήποτε χρειάζεται πολλή υπομονή. Ο φίλος που ακούει για πρώτη φορά τα νέα δεν είχε την ευκαιρία να προετοιμαστεί ψυχολογικά, σε αντίθεση με το άτομο που κάνει την αποκάλυψη. Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται, σοκάρονται, μπερδεύονται και χρειάζονται λίγο χρόνο για να σκεφτούν ή να κάνουν ερωτήσεις. Μια αρχική αρνητική αντίδραση δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο φίλος δε θα το δεχτεί. Αν ένας φίλος αντιδράσει αρνητικά αλλά με σεβασμό, το άτομο που κάνει την αποκάλυψη θα ήταν καλό να μείνει και να το συζητήσει μαζί του, δείχνοντας κατανόηση για την αρχική αντίδραση.
Τέλος, αν το άτομο που είναι δέκτης της αποκάλυψης φερθεί εχθρικά ή προσβλητικά, καλό είναι να τελειώσει εκεί η συνάντηση ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση αρνητικών συναισθημάτων. Καθώς ένα ομοφυλόφιλο άτομο αποκαλύπτει το σεξουαλικό του προσανατολισμό σε διάφορους ανθρώπους, είναι πιθανό να ανακαλύψει ότι κάποιοι δε θα είναι ικανοί ή πρόθυμοι να διατηρήσουν τη φιλία τους μαζί του. Ωστόσο, με άλλους, αυτή η αποκάλυψη θα γίνει αιτία βαθύτερης γνωριμίας και ενδυνάμωσης της φιλίας. Με την πάροδο του χρόνου, το ομοφυλόφιλο άτομο θα δημιουργήσει ένα δίκτυο από φίλους με τους οποίους θα μπορεί να απολαύσει την ελευθερία του να είναι πλήρως ο εαυτός του.
Πηγή: http://www.sex-therapy.gr/listing/%CE%A0%CF%8E%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CF%89-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%82%3B-88.html