ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΤΗΝ Α.Λ.Ο.Κ. (ΑΤΥΠΗ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΡΗΤΗΣ)

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ - ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΜΑΣ

http://clubs.pathfinder.gr/lesbiancrete

Το Σύμφωνο Συμβίωσης κάτω από το μικροσκόπιο

Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας
Μη κερδοσκοπικό σωματείο - Αρ. Απ. Πρωτοδ: 4126/२००४
Χαλκοκονδύλη 25, 10432 - Αθήνα
τηλ: 6947434353 - 2105237408www.olke.org
Δελτίο Τύπου
Κυριακή 22 Αυγούστου 2010
Θέμα: Το Σύμφωνο Συμβίωσης κάτω από το μικροσκόπιο
Πληροφορηθήκαμε τόσο από την εγκύκλιο του ΙΚΑ όσο και από τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι δεν εντάσσονται στην έννοια της «οικογένειας» τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, έτσι όπως ορίζει το κοινωνικοασφαλιστικό δίκαιο.
Δηλαδή, ο Ν.3719/2008 αποτελεί μια ιδιωτικού δικαίου συμφωνία που ρυθμίζει μόνο περιουσιακά και κληρονομικά θέματα των ετερόφυλων (και μόνο) ζευγαριών, αφήνοντας εκτός διευθέτησης τα φορολογικά, εργατικά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των δύο συντρόφων. Αντιθέτως, το σχέδιο νόμου, που έχει εδώ και χρόνια εκπονήσει το ΠΑΣΟΚ, είναι μεν καλύτερο ως προς τα ανωτέρω, καλύπτει και τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, με την διαφορά ότι δεν επιτρέπεται η από κοινού τεκνοθεσία και δεν αναφέρεται τίποτα για τα δικαιώματα παρένθετης μητρότητας και τεχνητής γονιμοποίησης.
Είχαμε από την πρώτη στιγμή εντοπίσει τα κενά που δημιουργούσε τόσο ο ήδη ισχύων νόμος όσο και το Σ/Ν που είχε κατεβάσει στην Βουλή το ΠΑΣΟΚ, όπως είχαμε αντιδράσει στον κατάφωρο αποκλεισμό μας από το σύμφωνο συμβίωσης όταν ψηφιζόταν επί Κυβέρνησης ΝΔ. Καμία Πολιτεία δεν έχει δικαίωμα να αρνείται την δημιουργία οικογένειας σε κανένα ζευγάρι. Κανένας νόμος δεν μπορεί να δημιουργεί πολίτισσες και πολίτες των δύο ταχυτήτων. Και όπως σωστά είχε αναφέρει η κα. Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, Πρόεδρος του ΙΜΔΑ και επίτιμη πρόεδρος του ΣΔΓ, στην συνέντευξη τύπου του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου και του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στις 23/06/2008, «το Δίκαιο ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί τις υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες ενώ οι κοινωνικές ανάγκες δεν δημιουργούνται για να εξυπηρετούν το Δίκαιο.»
Χάρισμα σας, λοιπόν, ο 3719 που μόνο στον στρουθοκαμηλισμό παραπέμπει. Απαιτούμε εδώ και τώρα ένα Σύμφωνο Συμβίωσης που να μας υπολογίζει ως οικογένεια με δικαίωμα στην ομογονεϊκότητα και τεκνοθεσία. Απαιτούμε την επέκταση του Πολιτικού Γάμου και στα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Ας σταματήσει πια αυτό το θέατρο του παραλόγου! Η ισονομία και ισοπολιτεία δεν κερδίζονται μέσα στις αίθουσες των Κοινοβουλίων, αλλά μέσα από συλλογικά βήματα και συνεργασίες ανάμεσα στις ΛΟΑΤ οργανώσεις και τα κόμματα.
Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΚΕ
επικοινωνία: 6948257008 (Ειρήνη Πετροπούλου), 6937184048 (Θέμης Κατασαγιάννης)